Hlavní obsah

Stolní tenisté mají bronz, neomylný Samsonov je do finále nepustil

OSTRAVA

Tak nakonec bronz. Do boje o zlato v týmové soutěži se stolní tenisté na domácích stolech při ME v Ostravě nedostali, i když jim v úterním semifinále s Bělorusy bouřlivě fandily téměř čtyři tisícovky diváků.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Stolní tenista Petr Korbel (zády) při utkání s Vladimírem Samsonovem z Běloruska.

Článek

„Snažili jsme se ještě víc překvapit, ale už to nešlo. Moc děkujeme lidem za podporu, třetí místo bereme jako super výsledek. Ale neslavíme, maximálně skleničku, od čtvrtka totiž začínají hrát jednotlivci, takže se důsledně věnujeme regeneraci,“ líčil trenér Tomáš Demek.

O jediný český bod se zasloužil Josef Šimončík v souboji týmových trojek, klíčovou postavou boje o finále byl ale druhý hráč evropského žebříčku Samsonov. Porazil oba české soupeře a vítěznou šňůru na letošním šampionátu prodloužil už na deset utkání. „Má tu opravdu skvělou formu. Za stolem téměř nekazí, dokáže výborně měnit rytmus a pohotově reaguje na vývoj,“ říkal Petr Korbel, který proti běloruské hvězdě uhrál alespoň set.

„Udělal jsem moc lehkých chyb, pak to měl se mnou snadnější, než bych chtěl,“ říkal ke svém duelu se Samsonovem Dmitrij Prokopcov a hodně litoval, že si v úvodní dvouhře neporadil s obranářem Ščetininem. „Sedla na mě nervozita, zbytečně jsem se tlačil do útoku a uspěchal zakončení klíčových výměn. Takticky jsem to nezvládl, od té chvíle jsme byli od tlakem.“ Bělorusové ve finále vyzvou tým Německa, který přehrál 3:1 Francii.

Českým ženám, které obhajovaly senzační bronz, patří konečná 9. příčka. Smolně jim o jediný set utekl postup ze skupiny, pak ale vyhrály ve spodní polovině pavouka všechna utkání.

Soutěž družstev na ME stolních tenistů
Muži – semifinále: Česko–Bělorusko 1:3 (Prokopcov–Ščetinin 1:3, Korbel–Samsonov 1:3, Šimončík–Něchvedovič 3:1, Prokopcov–Samsonov 0:3), Německo–Francie 3:1.
Ženy – semifinále: Nizozemsko–Bělorusko 3:0, Rumunsko–Polsko 3:0, o 9. místo: Česko–Ukrajina 3:1 (Pěnkavová–Trifonovová 3:0, Štrbíková–Gaponová 3:0, Hadačová–Soročinská 1:3, Štrbíková–Trifonovová 3:0), o 9.–12. místo: Česko–Chorvatsko 3:1 (Smištíková–Jegerová 0:3, Hadačová–Tchien Jüan 3:0, Pěnkavová–Borošová 3:2, Hadačová–Jegerová 3:2).

Reklama

Související témata: