Hlavní obsah

VIDEO: Halla vyřídil, teď se chce boxer Konečný bít doma. Sežene 10 miliónů?

PRAHA

Vyhrál a líbal své bicepsy. Ty mu přispěly k životnímu úspěchu. Profesionální boxer Lukáš Konečný v sobotu seřezal soka v ringu a získal titul mistra Evropy v lehké střední váze. Zlatý Birmingham a zklamaný domácí borec Matthew Hall. On dlouho neotálel a ukončil kariéru. Opak českého protivníka. Ten chce obhajovat titul v Praze. Má to háček. Večer, který může přijít i na deset miliónů korun.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Lukáš Konečný s pásem mistra Evropy v lehké střední váze.

Článek

Zadání je jednoduché. Manažeři dvou boxerů se dohodnou, že se jejich svěřenci pobijí o titul. Následuje aukce, kdo dá více, ten bude pořádat klání na své půdě. V případě českého boxera se jedná o Prahu. „Je to obálková metoda,“ upřesňuje Konečný, který ve dvaatřiceti letech posunul kariéru o stupeň výše.

Pokud by prohrál, velkých zápasů by se už nedočkal. „Na 95 procent jsem byl rozhodnutý ustoupit, pokud bych Halla neporazil,“ řekl jednoznačně rodák z Brna. Nestalo se. „On měl srovnatelný styl s Tysonem, spoléhal, že mě sundá, ale nepodařilo se mu to. Přesto si zaslouží poklonu, vsadil na jednu kartu, která ale nevyšla,“ prohlašuje český boxer, který vstoupil do profesionálního ringu před devíti lety.

Lukáš Konečný s pásem pro mistra Evropy v lehké střední váze.foto: ČTK/Kateřina Šulová

Po dlouhé cestě má šanci bojovat doma o titul, který nikdo z českých boxerů nezískal. Obhajoba na území svých fanoušků a na území, kde i rozhodčí v případě vyrovnaného utkání vědí, kdo je tu pánem. Ano, takový je box. „Pokud mě netrefí a odboxuji vyrovnaný zápas, tak doma neprohraji,“ má jasno dvojnásobný bronzový medailista ze světového šampionátu amatérů. Jenže ani víkendový historický úspěch nezaručuje jen pozitiva.

„Odhaduji, že uspořádat zápas by stálo asi osm až deset miliónů, to je můj hrubý odhad. Nejde jen o jedno utkání, ale i další. K tomu ubytování, hala, zaplacení haly,“ uvažuje konečný o budoucnosti, blízké budoucnosti. Další boj by ho mohl potkat už v prosinci. Jenže soupeři mají respekt a nechtějí riskovat pošramocení jména a propad v žebříčku. Přece jen. Jde o peníze.

Prvním na řadě by ale měl být Brit Ryan Rhodes, se kterým se měl původně o pás evropského šampiona utkat. Rhodes se ale zranil. "Manažeři se domluvili, že Rhodes bude prvním vyzyvatelem," říká Konečný.

Lukáš Konečný oslavujefoto: ČTK/AP/Simon Dawson

Deset piv jako nutnost a oslava zároveň

V úvahu připadají také boxeři okolo pátého místa evropského žebříčku," tak smýšlí český rohovník. Ti by v případě úspěchu získali cenný skalp.  "Stejné jsem to měl já proti Hallovi. Taky to pro mě byla šance. Ostatní si řeknou, že si počkají, až budu mít titul mistra světa,“ myslí si Konečný, který se nyní zbavuje bolesti po utkání. A také doplňuje tekutiny. Po šesti týdnech pití vody si podle svých slov připadal jako alkoholik, kterému se klepou ruce a má strašnou chuť na hořký nápoj.

„Při zápase mám velký výdej, tak před dopingovou kontrolou jsem dal pět piv, měl jsem problém načůrat. A když mám ten titul, tak jsem si dal dalších pět,“ vzpomíná táta tří dcer, který potřebuje po každém boji doma manželku.

„Vždycky mě bolí ramena, na to docela trpím. Takže když dávám talíř nahoru do poličky, tak hned volám manželku,“ popisuje rodinný kolorit Konečný, který měl doma po návratu z Anglie připravený vítězný a milovaný buček se špenátem a knedlíkem. "Večeře, oběd, večeře."

Reklama