Hlavní obsah

Start Her Britského společenství ohrožen, sportovci se zdráhají jet do Indie

Hry Britského společenství, které by měly začít 3. října v indickém New Delhi, jsou v ohrožení. Vedoucí týmů Anglie, Skotska, Nového Zélandu, Austrálie a Kanady vyjádřili vážné znepokojení nad stavem ubytovacích objektů pro 6500 sportovců a fukncionářů z 61 zemí a uvedli, že některé stavby jsou pro obývání nevhodné a dokonce i nebezpečné. Přitom první výpravy by měly přijet již koncem tohoto týdne. Angličané se nechali slyšet, že situace už je na ostří nože, kteřé sportovní hvězdy už účast odřekly a Skotové podle středečních zpráv britského tisku odlet do místa her zatím pozdrželi.

Foto: Adnan Abidi, Reuters

Zřícená lávka ke stadionu Džavaharlála Néhrúa.

Článek

Obavy účastníků posílila i úterní nehoda, v blízkosti hlavního stadionu Džavaharlála Néhrúa se zničehonic zřítila lávka pro pěší. Zraněno bylo 19 lidí, z toho 4 vážně. Stometrový můstek byl budován pro lepší cestu diváků z parkoviště a spadl ve chvíli, kdy na něj dělníci pokládali poslední betonovou vrstvu.

Svět obletěly zprávy o nedostavěných budovách, nefungující kanalizaci a toulavých psech, ohrožujících návštěvníky. Tam, kde měly být podle plánů zelené odpočinkové zóny, jsou jen hromady suti, nespotřebovaného stavebního materiálu a lidské výkaly. Kaluže jsou domovem komárů, roznášejících horečnatá onemocnění, kvůli nimž byly v posledních dnech hospitalizovány stovky lidí, takže se již hovoří o epidemii horečky dengue. Chybějící bezdrátové připojení k internetu se v této souvislosti jeví jako nepodstatný detail.

Australané vyzkoušeli ostrahu a jsou zděšeni

Zdá se, že odpočítávání startu se mění ve frašku. Šéf  Federace Her Britského společenství Michael Fennell připustil, že vážně ohroženo je ubytování ve sportovní vesničce a v dopise indické vládě vyjádřil znepokojení nad současným stavem příprav her. Stav obytné zóny a nejbližšího okolí očité svědky doslova šokoval. Většina pochybuje, že špínu a stavební suť dokážou organizátoři odklidit do pátečního příjezdu prvních delegací.

Vážným problémem je údajně i zajištění bezpečnosti na sportovištích a cestou na ně. Australská televizní stanice Channel 7 odvysílala reportáž svého zpravodaje Mika Duffyho, který vyzkoušel pozornost ostrahy. Na stadión pronesl v kufru zátěž, která se rovná objemu trhaviny pro 200 bomb.

Mohlo by se stát, že některá delegace účast odřekne. Zatím váhají a odhlašují se sportovci jednotlivě. Pořadatelům se omluvila diskařská mistryně světa Dani Samuelsová z Austrálie, vzápětí ji následoval majitel zlata z trojskoku Angličan Phillips Idowu. Hostitelům vzkázal, že musí myslet na své děti a že jeho zdraví je přednější než medaile. Pokud by ovšem nepřijela celá výprava anglických sportovců  komentátoři se shodují v názoru, že Hry, jež jmá příští týden zahájit princ Charles, by byly s největší pravděpodobností zrušeny.

Všechno bude v pořádku, říkají organizátoři

Místopředseda organizačního výboru Randhir Singh však slíbil, že do konce týdne bude vše v pořádku. „Stále máme ještě dva dny na to, abychom situaci zvládli,“ ujistil v úterý. Šéf australské mise Steve Moneghetti jen suše konstatoval, že indičtí organizátoři budou muset nacpat několikatýdenní práci do dvou dnů. “Asi nedostaneme západní standard, ale doufejme, že to bude pro sportovce snesitelné,“ suše poznamenal na závěr.

Na čtvrtek je naplánována schůzka Jamajčana Mika Fennella s indickým premiérem Manmóhanem Singhem.

Reklama

Související témata: