Hlavní obsah

Indii se stále nedaří zprovoznit areál Her Commonwealthu

DILLÍ

Indie se na poslední chvíli snaží dokončit areál Her Commonwealthu, které v hlavním městě Dillí začnou 3. října. Kvůli dosud nepostačujícím ubytovacím podmínkám pro sportovce odložily svůj příjezd delegace Kanady, Skotska a Nového Zélandu. Ze sportovního svátku, který měl Indii představit jako sebevědomou regionální mocnost, se tak pomalu stává mezinárodní ostuda, píše agentura AP.

Článek

Přípravy her narušily monzunové deště a následné záplavy, potíže při stavbě areálu nebo nedávné zřícení mostu pro pěší vedoucího k hlavnímu stadionu. V některých budovách určených pro sportovce stále nefunguje kanalizace, není hotová elektrická instalace a místnosti potřebují vyčistit a vybavit nábytkem. Nedostatky vykazují i některé společné prostory; v tělocvičně určené pro vzpěrače se zřítila část stropu.

Kanada, Skotsko a Nový Zéland pozdržely příjezd svých delegací a naléhají na organizátory, aby závady co nejrychleji odstranili. Kvůli obavám o zdraví nebo bezpečnost odřekli účast na hrách i někteří sportovci.

Nedávný útok na dva turisty u jedné z místních mešit vyvolal také obavy o bezpečnost návštěvníků her. Australská premiérka Julia Gillardová oznámila, že Austrálie vyšle do Indie více příslušníků bezpečnostních sil, a vyzvala návštěvníky k ostražitosti.

Indický premiér Manmóhan Singh svolal kvůli řešení krize mimořádnou schůzku s ministrem sportu a dalšími vysokými úředníky. Podle člena přípravného výboru Mikea Hoopera se situace zlepšuje každým dnem, stále je ale co dodělávat.

Delegace vyspělých států prý ale i přes kritiku stále neztrácejí optimismus. Novozélandský premiér John Key dnes řekl zákonodárcům, že země nepošle své sportovce do Indie pouze v případě, že by byly zjištěny hrubé bezpečnostní a hygienické nedostatky.

Hry Commonwealthu jsou obdobou olympijských her. Účastní se jich sportovci ze sedmi desítek zemí, z nichž většina je členy Britského společenství národů. Samostatně v nich soutěží například sportovci Anglie, Skotska a Irska.

Reklama

Související témata: