Hlavní obsah

VIDEO: Sáblíkové sebrali velkou zbraň. Nesmí přešlapovat do vedlejších drah

PRAHA

Styl, kterým drtila soupeřky, musí Martina Sáblíková upravit. Nové pravidlo totiž zakazuje rychlobruslařkám vyjíždět z dráhy i na rovinkách, což dvojnásobná olympijská vítězka z Vancouveru nezřídka činila. Teď je s tím konec. „Už se o tom mluvilo před olympiádou, doufala jsem, že to nezmění. Když jsem to slyšela poprvé, říkala jsem si, že teď budu diskvalifikovaná při každém závodě, ani na ně nemusím jezdit,“ říká s obavami šampiónka ledových oválů.

Foto: Jerry Lampen, Reuters

Rychlobruslařka Martina Sáblíková

Článek

Před dvěma lety pravidla zapověděla vyjíždění z dráhy v zatáčkách, teď bude platit totéž i na rovince. „Určitě to pro nás bude horší, Martina si musí dávat velký pozor. Ale zvládneme to, i když si asi mysleli, že budeme muset měnit techniku,“ ubezpečuje kouč Petr Novák.

Podobně jezdí 40 procent závodníků

Česká reprezentantka není zdaleka sama, kdo bude muset svůj styl upravit. „Jezdí tak čtyřicet procent rychlobruslařů. To pravidlo jde proti závodníkům,“ zlobí se Novák. „Dráhu si tím nezkracovala. Když někdo jezdí víc do stran, naopak si ji prodlouží, ale mohla tak stoprocentně využít techniku, na které jsme pracovali. Teď bude muset myslet na to, aby nepřešlápla,“ popisuje úskalí kouč.

On ani jeho svěřenkyně netuší, jak razantní změny budou muset učinit. „Vyzkoušíme to v půlce října, až přijdu na led. Nebojím se, že bych se to nenaučila, spíš jsem zvědavá, jak to budou rozhodčí posuzovat, když kdokoliv z nich může říct, že jsem pravidlo porušila,“ obává se.

„Proto s sebou asi budu muset vozit někoho, kdo bude jízdy natáčet pro případné spory,“ reaguje Novák a lituje, že stále v Česku nestojí hala, kde by si mohl novinku v pravidlech ozkoušet.

„Mohli bychom si dráhu označkovat a vyzkoušet zatáčky i rovinky. Ale když je na ledě sto lidí, špunty tam dát nemůžeme. V tom máme proti dalším nevýhodu,“ upozorňuje.

Sáblíkové začne Světový pohár v polovině listopadu v nizozemském Heerenveenu.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články