Hlavní obsah

Britský Workforce vyhrál Cenu Vítězného oblouku, Tullamore nejel

PAŘÍŽ

Britský kůň Workforce vyhrál největší evropský dostih, Cenu Vítězného oblouku v Paříži. Mezi devatenáctkou startujících se dnes nakonec na trati dlouhé 2400 metrů neobjevil český zástupce Tullamore, kterého trenér Zdeno Koplík na doporučení veterináře dopoledne před závodem odhlásil.

Článek

Tullamore, loni šestnáctý, se ve Francii připravoval již dva týdny, ale již v sobotu se celý den potil. "A dnes ráno to nebyl on, nebyl zdravotně v pořádku, proto jsme k němu zavolali veterináře a ten start nedoporučil," vysvětlil škrtnutí českého účastníka na poslední chvíli jeho trenér Koplík spolupracovníkovi ČTK.

Padesátitisícová návštěva v Longchamp v dostihu viděla triumf žokeje Ryana Moorea, který v sedle Workforce odrazil ve finiši nápor japonského Nakajama Festy a získal triumf v nejbohatším evropském dostihu, dotovaném čtyřmi miliony eur.

Workforce, který v červnu vyhrál anglické Derby, poté podal neuspokojivý výkon v Ascotu a nad jeho kariérou se vznášel otazník. "Nyní ale potvrdil, že selhání v Ascotu bylo výjimečné. Je to kůň, jakého jsem si vždycky přál," konstatoval trenér Michael Stoute.

Ten už vyhrál v evropských dostizích vše, jen Vítězný oblouk byl výjimkou. "Samozřejmě, byl to dostih, který jsem si moc přál vyhrát, a dnešek je naplněním takového snu," pochvaloval si pětašedesátiletý Stoute, kterého v 90. letech povýšila britská královna do šlechtického stavu.

Reklama

Související témata: