Hlavní obsah

Pardubická uhne hokeji, na závodiště se vrátí motorky

Koně uhnou hokeji. Po letech se mění termín Velké pardubické České pojišťovny, i když jen o pár minut. Druhá říjnová neděle, 15.40 h. Tak to býval čas startu. Tentokrát bude už pět minut před půl čtvrtou. I za jen několikaminutovým posunem jsou pochopitelně finanční motivy. „Není to příjemné, ale je to kvůli televizním přenosům,“ říká Miroslav Petráň, šéf pořádajícího Dostihového spolku.

Foto: Petr Horník, Právo

Velká pardubická

Článek

Do záběrů z Velké, tradičně na ČT 1, by se z jiného kanálu mohl tlačit start zámořské NHL na českém území. „Jde o to, aby i v televizi všichni mohli vidět závěrečné vyhlašování,“ podotýká Petráň. Jde o to, aby i závěr přenosu, v poslední době jediného na prvním programu ČT, měl náležitou sledovanost.

Předprodej lístků organizátorům napovídá, že se můžou těšit na zástupy lidí přímo v areálu. „Doufejme, že budeme mít s počasím štěstí jako Evžen Erban při pořádání Zlaté přilby. Vypadá to na návštěvu přes 30 000, jako v minulých třech letech, ať už to bylo 33, 35 nebo 37 tisíc,“ říká Petráň.

Závodiště se v neděli otevírá už v sedm hodin, ve stejný čas i parkovací plochy na přilehlé silnici na Chrudim či na letišti. Už po desáté proběhne zahajovací ceremoniál.

Pořadatelé kromě dostihů nabízejí doprovodný program. A ne ledajaký. Pamětníkům možná budou vlhnout oči při návratu silných motocyklů na závodiště, kde se kdysi jezdila Zlatá přilba.

I Antonín Kasper st., poslední vítěz z travnaté dráhy v roce 1963, se symbolicky sveze. S ním i další držitelé ceněné trofeje - Milan Špinka a Jiří Štancl.

K tomu se budou odhalovat sochy. V sobotu při tradičním rovinovém St. Legeru prvního vítěze Velké Fantoma,  v neděli živé legendy - Josefa Váni. „Je to podle mě normální, když dáme najevo úctu člověku, který je vzorem pro mnohé, už zaživa, nikoli in memoriam,“ říká Jiří Kunát, jeden z šéfů Dostihového spolku.

Dojde i na charitativní dostihy - Medela Cup s dřevěnými maketami koní zaštítěný Lejlou Abbasovou. Chystá se i veteránské klání, možná i se slavným Richardem Dunwoodym, ve hře mají být i Josef Váňa a Václav Chaloupka.

V minulostí mířila na VP hlava státu Václav Klaus, ale třeba i významné šlechtické návštěvy z ciziny. „Letos prezident zatím účast nepotvrdil,“ oznamují pořadatelé.

Reklama

Související témata: