Hlavní obsah

Dámská společnost ve Velké? Váňa i šéf pořadatelů Petráň se na ni těší

PARDUBICE

Loni čekala jako náhradnice na start marně, startovní listina byla plná, letos jde Martina Růžičková do vytoužené bitvy. Už popáté. A s ní zkusí 120. Velkou pardubickou i další žena - Lucie Baluchová. Též se vrací. Dokonce po dlouhých třinácti letech.

Foto: Petr Horník, Právo

Velká pardubická

Článek

„Chci Velkou dokončit,“ opakuje vysněný cíl Růžičková, která už čtyřikrát v minulosti uzavřela své účinkování v dostihu předčasně. To její kolegyni už se povedlo proběhnout cílem. S Grettym byla v sedmadevadesátém třetí.

Ale přece jen: žena na startu zůstává raritou. „Do budoucna je to ovšem možná cesta, jak řešit nedostatek žokejů. Váhově to mají ženy jednodušší. Ale co je problém - když spadne chlap, natluče si. Když to potká holku, může to dopadnout ještě hůř,“ říká Miroslav Petráň jeden z šéfů pořádajícího Dostihového spolku. „Těšíme se na holky, ale budeme se o ně víc bát,“ podotýká dál.

Start žen ve Velké podporuje i Váňa

„Ženy v dostihu mi nevadí,“ říká žokejský matador domácí scény Josef Váňa. Růžičkové dokonce loni sám posvětil návrat na scénu. „Martina koně povzbuzuje hodně nahlas, takže to je v dostihu docela sranda. Lucie už ve Velké uspěla, s koňmi nikdy nepřestala, i když porodila dítě. Jezdit umí. Se mnou kdysi hodně bojovala,“ vrací se Váňa k historii startů žen ve Velké.

Lata Brandisová vyrazila jako vůbec první příslušnice něžného pohlaví do boje v proslulém dostihu, který je sportovní akcí s nejdelší tradicí na českém území. Měl na kontě už čtyři desítky ročníků, když se u nás teprve začala hrát fotbalová liga...

Historii začal psát v roce 1874, ženské obsazení mělo premiéru až těsně před druhou světovou válkou v roce 1937: Brandisová s klisnou Normou slavně triumfovala. V 60. letech byla pravidelnou účastnicí Eva Palyzová, v roce 1965 a pak i o šest let později skončil druhá s Cavaletem a Metálem.

Dalšími na startu byly Angličanka Charlotte Brewová, Jana Nová, Renata Charvátová. Po nich přišly Růžičková a Baluchová.

Shodou okolností Růžičková - nyní partnerka herce Rudolfa Jelínka - má další touhu. Uvést na svět film o své předchůdkyni Brandisové. „Je to můj sen,“ netají snahu sehnat materiály a také finance nezbytné k natočení, ale aktuální je pro ni premiérové dokončení Velké pardubické.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články