Hlavní obsah

Chlap, nebo baba? Při Velké pardubické je to jedno, říkají jezdkyně

Do ostré dostihové tlačenice se vracejí ženy. Hned dvě se v neděli pustí do 120. Velké pardubické České pojišťovny: Martina Růžičková s Rubínem a Lucie Baluchová v sedle Ligrety. Po letech si zkusí, jaké je to letět nad Taxisem.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Chci už dokončit,“ drží se ve svých šestačtyřiceti snu Růžičková. Loni čekala jako náhradnice na účast marně, bylo plno. Držela se jí smůla. Čtyřikrát uzavřela účinkování ve Velké předčasně. Dostih je pro ni výzvou. I černou můrou. „Určitě,“ přitaká. „Párkrát bylo dokončení na dosah, taková nespravedlnost snad není, aby se to nepovedlo.“

To její o deset let mladší kolegyně už v cíli byla. S Grettym finišovala třetí v roce 1997. „Byla jsem moc ráda,“ vzpomíná. Žena na startu zůstává raritou. Po letech se ve Velké objeví dokonce dvě. Tak jako v roce 1972 Jana Nová a Eva Palyzová. Celkem jich jelo sedm, vyhrála jen Lata Brandisová (1937). „Ženské vítězství je asi nereálné,“ říká pro ČTK Baluchová, ač je Velká pardubická brána jako dostih, v němž je možné vše.

V chumlu se nebojí. „Je jedno, jestli je tam chlap, nebo baba,“ naznačuje, že ohledy se nekonají. „Na dráze se to neřeší,“ potvrzuje Růžičková, dobrá známá své rivalky. „Jsme kamarádky, maminy, Lucka má malou holčičku,“ připomíná Růžičková.

I její nejbližší u toho budou. „Muž by si proto nechal utéct i premiéru,“ směje se partnerka herce Rudolfa Jelínka. V akci bude též její dcera. „Jezdí dostihy poníků. A strašně mi fandí.“

Reklama