Hlavní obsah

Sportovci nebojují jen o rekordy a medaile, ale také o přízeň ve volbách

PRAHA

Sport a politika mají k sobě někdy blízko. Aspoň to vypadá podle jmen, která se chystají oslovit voliče v nadcházejících volbách, jež proběhnou zá pár dní. O hlasy se ucházejí současní sportovci, ale i ti, kteří mají profesionální kariéru dávno za sebou. Do branek, bodů a vteřin se vklínily mítinky, sliby a programová prohlášení.

Foto: www.volimsarku.cz

Bývalá atletka Šárka Kašpárková na volebním plakátu.

Článek

V pátek a v sobotu budou na výsledy netrpělivě čekat Petr Bříza, Karel Jarůšek, ale také Josef Váňa a Nikola Sudová. Mají šanci uspět? Dokáží oslovit? A má jejich snažení smysl? "Nakopla mě politická situace v České republice. Člověk se až styděl, koho volil," řekla napříkad bývalá trojskokanka Šárka Kašpárková.

Petr Bříza - generální manažer hokejové Sparty, ODS, Praha „Jsem nenechavý, pořád bych něco posunoval dál a to byl také důvod, proč jsem nabídku přijal. Chci něco přinést městu, které miluju," uvedl pro Právo.

Kandidát za volební obvod IV. Petr Bříza na tiskové konferenci k představení kandidátky ODS pro komunální volby do pražského zastupitelstva.foto: ČTK/Roman Vondrouš

Nikola Sudová  - akrobatické lyžování, Domov nad Nisou, Jablonec n.N. „Sportovkyně se vyjádřila, že bude Domov nad Nisou podporovat, ale předem připustila, že na práci v zastupitelstvu jí kvůli tréninkům a soutěžím nezbude téměř žádný čas,“ upřesnil starosta Jablonce nad Nisou Petr Tulpa agentuře Mediafax.

Josef Váňa - žokej, Sdružení nezávislých kandidátů, Karlovarsko „Když mě lidé nezvolí, nebudu s tím mít problém. Chtěl bych, aby Chyše i nadále vzkvétala a nebyla v pozici upadajícího městečka," řekl serveru iDnes.

Josef Řezníček - bývalý hokejista, Občané.cz, Plzeň „Je to malá, víceméně nezávislá strana s řadou výrazných osobností. Moje přesvědčení je jim pomoci," uvedl pro server iDnes.

Josef Regec - bývalý cyklista, ČSSD, Blanensko „Vadí mi, že u nás neexistuje návaznost při přechodu z kategorie mládeže mezi dospělé. Existují tady sportovní třídy, ale tím to končí. V osmnácti letech pak mnozí nadějní sportovci končí. S tím se musí něco udělat," vysvětlil pro Parlamentní listy.

Josef Regecfoto: novinky.cz

Karel Jarůšek - bývalý fotbalista, ODS, Blanensko „Vidím budoucnost v malém a středním podnikání, v rodinných podnicích, v očištění slov, jako je podnikatel a živnostník. Ale současně s tím říkám, že musíme zachovat podporu a pomoc slabším,“ vzkazuje voličům.

Zuzana Kocumová - bývalá lyžařka, Unie pro sport a zdraví, Liberec „Když jsem byla oslovená, abych kandidovala do zastupitelstva, přemýšlela jsem, čím bych mohla v komunální politice přispět. Otázka prázdné plochy uprostřed historického centra Liberce mě zajímala a zjistila jsem, že nejenom mě,“ řekla pro server nasliberec.cz

Pavel Horvát - fotbalista, ODS, Praha - Dubeč „Mám jen pořadové číslo sedm. Ale chci podpořit ostatní kandidáty, aby vyhráli a v zastupitelstvu pokračovali,“ napsal isport.cz

Šárka Kašpárková - bývalá atletka, Suverentita, Brno „Nakopla mě politická situace v České republice. Člověk se až styděl, koho volil. Pak se objevila Suverenita. Přečetla jsem si program, seznámila jsem se s paní Janou Bobošíkovou,“ řekl pro iDnes.

Lukáš Konečný - profesionální boxer. Evropská strana důstojného stáří, Ústí nad Labem. „Není mi lhostejné okolí. Tuto šanci beru jako možnost, která mi může přinést nové zkušenosti.“

Reklama