Hlavní obsah

Ukaž koule! Vyzývají handicapovaní hráči boccie z Havířova

Havířov

Mají za sebou různé a často velmi kruté příběhy. Se zdravotním postižením se narodili, nebo pykají za vlastní nezodpovědnost. Jako například bývalý dorostenecký hokejista Třince Jiří Marsín, kterého na invalidní vozík připoutala rychlá jízda v autě a nezvládnutá zatáčka. Jedno však členy havířovského oddílu Handicap Sport Club spojuje. Nevzdali to. Přestože už se nikdy nerozběhnou, chtějí s osudem bojovat a věnují se sportu.

Foto: Sport.cz

Ukaž koule! Vyzývají handicapovaní hráči boccie z Havířova

Článek

„Vždy jsem miloval sport, hokej, fotbal, později rychlá auta. A ta se mi stala osudná. V zatáčce, kterou jsem projel snad tisíckrát, jsem chytil smyk. Nehoda mi totálně změnila život. Zůstal jsem na vozíku, stal jsem se závislým na pomoci druhých, sám jsem se nedokázal ani najíst," líčí moment, který mu totálně převrátil život Masín.

Opustila jej snoubenka, ale zůstal mu syn, kvůli kterému měl důvod s osudem bojovat. „Objevil jsem bocciu, která mi dala nový smysl. Mohu se v ní měřit i s ostatními a porážet i zdravé soupeře. Mým snem je dostat se na paralympiádu a ukázat všem že i na vozíku mám koule," říká Marsín, který je jednou z tváří kampaně #UKAŽKOULE!

Kampaň má ukázat odhodlání

Dobročinná výzva, která začala v neděli 18. října a poběží do poloviny listopadu má za cíl přitáhnout k netradičnímu sportu boccie (boče) více pozornosti. Upozornit na fakt, že sportovat a být úspěšní mohou i lidé s nejtěžšími formami postižení. „Boccia je sport podobný francouzskému pétanque. Určený je lidem s těžkým tělesným postižením. Hráči ve hře používají koule dvojí barvy, červené a modré, které spouštějí ze speciální rampy. Klíčová je přesnost i razance," přibližuje bocciu Kateřina Šajnarová, šéfka havířovského klubu, který stojí za iniciativou #UKAŽKOULE! Paralympijské disciplíně se v HSC věnují tři desítky sportovců z celé Moravy.

Kampaň #UKAŽKOULE! odkazuje na herní náčiní, kterým sportovci s handicapem hrají. Ale také na fakt, že překonat vrozené postižení nebo vážný úraz a přistupovat k životu s omezením aktivně, je obrovská výzva. Vybrané finanční prostředky poputují přímo ke sportovcům. Vybavení není levné. Zmiňovaná rampa přijde na víc než 20 tisíc korun.

„Nejde nám o soucit. Naopak chceme ukázat odhodlání, se kterým naši sportovci žijí a trénují. Ukázat, že jsou v ní naši svěřenci schopni něco dokázat. Dokonce i porážet zcela zdravé soupeře," zdůrazňuje Šajnarová.

Také proto se ke kampani připojují další sportovní kluby, jako jsou ostravský Baník, extraligové volejbalistky ze stejného města, hokejisté AZ Havířov. Své jméno s výzvou spojují ale také jednotlivci - český reprezentant v atletice Pavel Maslák nebo profesionální triatlonista Petr Vabroušek.

Kampaň #UKAŽKOULE! je veřejnou sbírkou, kterou organizuje Handicap Sport Club Havířov. Klub nabízí sportovní vyžití pro sportovce s postižením a je největším a nejúspěšnějším sportovní klubem v České republice zaměřeným na bocciu. Stará se o tři desítky sportovců z celé Moravy s vrozeným těžkým handicapem nebo po vážném úrazu. V jeho dresu hraje šest českých reprezentantů, jsou mezi nimi i účastníci paralympijských her.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články