Hlavní obsah

Stolní tenista Ovtcharov byl zbaven podezření z dopingu

KOLÍN NAD RÝNEM

Německý svaz osvobodil stolního tenistu Dimitrije Ovtcharova od podezření z dopingu. Jak dnes oznámil šéf DTTB Thomas Weikert, s ukrajinským rodákem nebude zahájeno disciplinární řízení, protože svaz uznal hráčův argument, že před pozitivním testem na clenbuterol požil při svém pobytu v Číně kontaminované maso.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Stolní tenista Dimitrij Ovtcharov v boji s Josefem Šimončíkem na ostravském šampionátu.

Článek

Svaz k tomu dospěl na základě vlastního šetření, hráčova výslechu i negativního testu vzorku Ovtcharovových vlasů. Čerstvého mistra Evropy a stříbrného medailistu z olympiády i mistrovství světa v soutěžích družstev proto zprostil viny a povolil mu opět se účastnit soutěží. Světová antidopingová agentura WADA, národní NADA i světová pingpongová federace ITTF se ale mohou proti rozhodnutí svazu odvolat.

"Protože přidávání clenbuterolu do krmiv pro zvířata je známá věc, je požití znečištěného masa nejpravděpodobnějším vysvětlením dopingového nálezu. Užití za účelem dopingu je vysoce nepravděpodobné," citovala agentura DPA z analýzy expertů, které německý svaz šetřením pověřil. "Nedošlo k zaviněnému porušení pravidel. Ode dneška může Ovtcharov hrát," uvedl Weikert.

Dvaadvacetiletý Ovtcharov odevzdal pozitivní vzorek 23. srpna při mimosoutěžním odběru. Nález potvrdila i opakovaná zkouška. Třináctý hráč světového žebříčku popřel úmyslné užití zakázané látky a na svou obhajobu předložil stejné vysvětlení, o jaké se v současnosti opírá třeba i španělský cyklista Alberto Contador. I v jeho těle byl při letošním triumfu na Tour de France zjištěn clenbuterol.

Reklama