Hlavní obsah

Vstupenky na londýnskou olympiádu? Až za 56 tisíc korun

Ceny vstupenek na londýnskou olympiádu, která se koná za dva roky, se budou pohybovat v rozmezí od 20 do 2012 liber (560 až 56 tisíc korun). Nejhlouběji do kapsy budou muset sáhnout zájemci o místa při zahajovacím ceremoniálu. Z vlastních sportovních akcí budou nejdražší prominentní sedadla při sprintu na 100 metrů. Ta vyjdou na 725 liber (přes 20 tisíc korun).

Foto: ČTK/AP

Pohled na rostoucí sportoviště londýnské olympiády.

Článek

Organizátoři her zahájí prodej vstupenek v březnu příštího roku, už nyní ale zaznamenali přes internet 1,7 miliónu žádostí z Británie a Evropské unie. Pokud bude na nějakou sportovní disciplínu větší počet přihlášek, než je kapacita, rozhodne o majitelích vstupenek los.

"Zhruba na dvě třetiny akcí dostanete vstupenku, o kterou žádáte," ujistil výkonný ředitel organizačního výboru Paul Deighton. Do oběhu půjde 75 procent lístků, zbylá čtvrtina je určena sponzorům, národním olympijským výborům a médiím.

Šanci dostanou i britští školáci, pro ty je připraveno ve speciální akci 100 tisíc lístků. Na méně exponované sporty si budou moci děti koupit lístek za tolik liber, jaký je jejich věk. Celou strategii prodeje lístků organizátoři vymýšleli dva roky.

"Jsem přesvědčen, že budeme mít zaplněné stadiony a lidé všech věkových a sociálních vrstev budou mít možnost vidět olympiádu," dodal ministr pro olympijské hry Hugh Robertson.

Organizátoři počítají se ziskem 440 miliónů liber z prodeje vstupenek, což by pokrylo zhruba čtvrtinu operačního rozpočtu.

Reklama

Související témata: