Hlavní obsah

České hvězdy v aerobiku prošly bez zaváhání do semifinále

EINDHOVEN

Všichni čeští reprezentanti ve sportovním aerobiku a fitness postoupili na mistrovství světa v nizozemském Eindhovenu do zítřejších semifinále a svým výborným cvičením potvrzovali medailové ambice.

Foto: Český svaz aerobiku

Čeští reprezentanti v aerobiku Tamara Jiříková a Jan Pochobradský

Článek

V individuálních kategoriích se nejlépe vedlo úřadujícímu mistru Evropy Janu Pochobradskému, který obsadil mezi muži druhé místo. O příčku níže skončila mezi ženami také letošní evropská šampiónka Denisa Barešová.

Zbývající čtyři kategorie (páry, tříčlenná družstva, fitness aerobik a fitness step) ovládli Češi. Nejenže ve všech zvítězili, ale v párech a týmech kompletně obsadili pomyslné stupně vítězů. Nejvytíženějšími českými seniorskými závodníky jsou právě Jana Pochobradský a Tamara Jiříková. Oba startují v individuálních soutěžích a k tomu spolu tvoří pár.

Pochobradský přitom téměř celou sezónu laboruje se zraněným kolenem a proto předkola absolvuje s maximální opatrností. „Ano, šetřím se. Přece na ´place´nemohu nechat všechno hned první den. Koleno zatím drží, takže věřím, že se v obou kategoriích dostanu až do sobotních finále,“ uvedl Pochobradský.

Na otázku, na kolik procent cvičí v předkolech, odpověděl: „V individuálu na 60 procent, v páru na 75.“ Na to jeho partnerka Jiříková s nadsázkou kontrovala: „Tak to tě rozsekám. Já jedu na 150 procent.“

Společně jim patřilo druhé místo za vítězným párem Veronika Šindelářová a Pavel Sirotek. „Psychicky nám takový výsledek pomůže,“ poznamenala Šindelářová a Sirotek doplnil: „Zároveň je to trochu zavazující. Někdy je lepší dotahovat než obhajovat.“ Krátce po skončení sestavy se ihned podívali na její záznam, aby odhalili chyby a okamžitě je korigovali.

To je zcela opačný přístup než má třetí žena předkola, Denisa Barešová. „Já přesně vím, kde jsem kazila a na video se zásadně nedívám. Když, tak až po závodě, nikdy mezi jednotlivými koly,“ vysvětlila svou taktiku Barešová.

V týmech zcela jasně vykročily za obhajobou titulu loňské mistryně světa z Martinique Radka a Tereza Cihlářovy se Zuzanou Reissovou.

Reklama