Hlavní obsah

Dostihový spolek Pardubice musí zaplatit za smrt koně

Dostihový spolek Pardubice musí zaplatit Hubertu Žďárskému za smrt jeho klisny Inkasentky. Rozhodl o tom Vrchní soud v Praze, který potvrdil dřívější rozsudek krajského soudu v Pardubicích. Kůň se vážně zranil při nárazu na zábradlí na pardubickém závodišti během dostihů v květnu 2008 a musel být utracen. Jak vysoká bude náhrada škody, zatím není zřejmé. Napsala to úterní Mladá fronta Dnes v příloze pro Pardubický kraj.

Článek

"Rozsudek byl potvrzen. Platí verdikt Krajského soudu v Pardubicích," řekl deníku mluvčí Vrchního soudu Jan Fořt. Proti rozsudku se nelze odvolat.

Inkasentka při dostihu ztratila jezdce a při pobíhání po závodišti narazila mimo trasu dostihu do zábradlí na mostku. Způsobila si hlubokou tržnou ránu, navíc si utrhla kyčelní kloub a musela být utracena. Zábradlí, o které se kůň zranil, poté pracovníci hipodromu zahnuli tak, aby další podobné nehodě předešli.

Dostihový spolek považuje celou věc na nešťastnou shodu okolností. "Děláme vše pro to, aby se zraněním koní a jezdců předcházelo. Mostek se zábradlím byl na závodišti více než 12 let a nikdy se tam nikomu nic nestalo," uvedl šéf Dostihového spolku Jiří Kunát s tím, že podá dovolání k Nejvyššímu soudu.

Spor o smrt koně tím ještě neskončí. Předmětem soudního jednání bude ještě suma, kterou majitel za zvíře požaduje. Po Dostihovém spolku chce 760.000 korun. Protože ale částku, kterou majitel za klisnu požaduje, určil už soudní znalec v oboru koní, dá se odhadnout, že se výsledek příliš od požadované sumy lišit nebude. Dostihový spolek ji zaplatí z pojistky, tři čtvrtě milionu ale považuje za příliš vysokou cenu.

Reklama