Hlavní obsah

Vernera čeká start do sezóny, ve které chce zpět mezi nejlepší

Nevydařená minulá sezóna je zapomenuta, Tomáš Verner zahajuje cestu zpět mezi elitní světové krasobruslaře. Evropský šampión z roku 2008 po nepovedeném olympijském roce změnil vše, co šlo, a v pátek vstoupí do prvního "ostrého" závodu. Čtyřiadvacetiletý Verner se představí v Čínském poháru, který je třetím dílem seriálu Grand Prix.

Foto: ČTK/AP

Tomáš Verner během volné jízdy na olympiádě ve Vancouveru.

Článek

"Cíle pro první závod jsou jasné. Vyzkoušet programy a zajet výkon, který by se stal odrazovým můstkem pro moji sezónu," řekl Verner ČTK. Od konce září se připravuje v Torontu pod vedením nového trenéra Roberta Emersona a nové prostředí i jeho vedení si pochvaluje. "Trénuju jako o život," uvedl rodák z Písku.

Do sezóny vstoupí s kompletně změněnými jízdami, vše staré se totiž rozhodl hodit za hlavu. "Se základním nápadem jsem přišel sám. Chtěl jsem je postavit na motivy Zpívání v dešti a Michael Jackson," podotkl Verner.

V Detroitu žijícího italského choreografa Pasquala Camerlenga tak postavil před hotovou věc. "Jen jsem se ho zeptal, zda je bude schopen postavit. Řekl ano, tak jsme to spáchali. Teď jsem zvědavý, jak na ně bude reagovat publikum a porota," pousmál se český reprezentant.

Nové jízdy již předvedl v menším "zkušebním" závodu, v polovině října startoval v Barrie a získal 222 bodů. "Přestože jsem se dopustil jedné chyby ve volné jízdě, ty body byly celkem pěkné. Někde na téhle hranici bych chtěl začínat i svou mezinárodní sezónu, i když věřím, že to dokážu ještě trochu posunout," konstatoval Verner, jehož maximem je zisk 232,67 bodů ze zlatého ME 2008.

V minulosti Verner většinou před svým prvním startem v Grand Prix absolvoval jeden větší závod, letos tomu tak není. Problém to ale prý nebude. "Potřeboval jsem hlavně trénovat a pořádně se připravit. Neměl jsem žádný výpadek, což je nejdůležitější," poznamenal Verner.

Druhý start v GP jej čeká o dva týdny později v Moskvě, což je podle něj ideální. "Mám týden volna mezi soutěžemi, což mi vyhovuje. Nejsem člověk, který dokáže soutěžit týden po týdnu. Určitě je to lepší, než kdybych startoval ve třetím a čtvrtém díle Grand Prix," dodal Verner.

Reklama