Hlavní obsah

Měl bych se věnovat aktivitám, které jsou podobné běhu, nabízí instrukce Prymula

Praha

Veřejnost může navzdory omezení pohybu navštěvovat venkovní sportoviště, uvedl na Twitteru ministr zdravotnictví Roman Prymula. Upřesnil některé pochybnosti a určil, které aktivity jsou povoleny. Série osvětových videí se na sítích objevila ještě před tím, než dnes vyšlo najevo, že ministr má problém - byl vyfotografován, jak opouští pražskou restauraci v době, kdy měla být mimo provoz. Navíc bez roušky, kterou neměl ani při dalším pohybu, jak píše server blesk.cz.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Ministr zdravotnictví Roman Prymula

Článek

Jak to tedy přesně je se sportovními aktivitami? Podle Prymuly při nich platí omezení na setkávání maximálně dvou lidí s výjimkou členů jedné domácnosti. Reálně tak může být povolený například golf nebo tenisová dvouhra.

Venkovní sportoviště na rozdíl od těch vnitřních nejsou uzavřena, ale cesta na ně nebyla výslovně uvedena ve výjimkách, kam je při omezení pohybu možné se přesouvat. Česká unie sportu z toho ve svém právním výkladu vyvodila, že amatérští a rekreační sportovci na venkovní sportoviště nesmějí.

Za sportoviště přitom považovala i golfová hřiště, takže byl podle ní zapovězený i golf. Tomu ovšem odporoval právní výklad České golfové federace, která golfové hřiště považuje za součást přírody.

Ale vše je jinak. I Prymula v jednom z vysvětlovacích videí na Twitteru upřesnil, že se na venkovní sportoviště smí. "Pokud hovoříme o zevních sportovištích, tak tam samozřejmě mohu provozovat individuální sport. Mohou tam být pouze dvě osoby," řekl Prymula.

Připomínal, že jde o tvrdá opatření. Nereálné jsou tak kolektivní hry jako fotbal. "Je třeba říci, že bych se měl věnovat aktivitám, které jsou podobné běhu. Mohu samozřejmě jet na kole, jet na inlinech," nabídl jako příklad ministr. Aktuálním restrikcím ale vyhovují i sporty provozované venku maximálně ve dvojicích, přístupné zůstávají také venkovní posilovny.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články