Hlavní obsah

Sáblíková a spol. oficiálně protestují proti změnám v pravidlech

HEERENVEEN/PRAHA

Česká reprezentace v rychlobruslení v čele s dvojnásobnou olympijskou vítězkou Martinou Sáblíkovou a trenérem Petrem Novákem se oficiálně připojila k zemím, které protestují proti úpravě v pravidlech, podle nichž je nově zakázáno přešlapovat do druhé dráhy v zatáčkách i na rovinkách. A to i v případě, že závodníci nikterak neomezují soupeře.

Foto: Jerry Lampen, Reuters

Martina Sáblíková na MS v Heerenveenu

Článek

Sáblíková a spol. poslali své stanovisko vedení Mezinárodní rychlobruslařské unie (ISU) písemně v minulých dnech. "Máme na to stejný názor jako všichni trenéři a závodníci. Nemluvil jsem s nikým, kdo by změnu schvaloval. Jsem přesvědčený, že tato změna jde proti rychlobruslení. V době, kdy jdou ostatní sporty progresivně dopředu, my chceme bránit tomu, aby jezdilo rychleji," řekl Novák.

Podle nových pravidel ISU nesmějí rychlobruslaři přešlápnout do druhé dráhy nikde na okruhu. Prakticky všichni přitom běžně na rovince jezdí prostředkem dráhy a i v zatáčkách si najíždějí na prostředek. "Pokud bude toto pravidlo platit, tak nebudou rozhodovat stopky, ale jestli někdo šlápl vedle," podotkl zkušený trenér, jenž letní rozhodnutí funkcionářů považuje za výrazně škodlivé pro samotný sport.

První velké závody, v kterých by mělo být pravidlo uplatněno, se budou konat o tomto víkendu. V Heerenveenu startuje prvním dílem Světový pohár. A právě v Nizozemsku podle všeho budou protesty sportovců hodně silné. "Všichni jsou proti a měli by tady podepsat petici. Závodníci i trenéři," řekl Novák.

Není prý dokonce vyloučeno, že rychlobruslaři odmítnou do závodu nastoupit. "Určitě se jako trenéři všichni sejdeme, i se zástupci technické komise, která pravidlo vymyslela, a něco z toho vzejde. Třeba i návrh, že nebudeme závodit," nastínil Novák možné krajní řešení.

Lehce paradoxní podle něj je, že proti pravidlu už protestují i Norové, kteří byli na počátku jeho přívrženci. Na jednom z nedávných závodů v Hamaru ale bylo kvůli jeho porušení diskvalifikováno 16 rychlobruslařů.

Reklama