Hlavní obsah

Mistr Evropy Svoboda vyhrál anketu Pětibojař roku 2010

PRAHA

Moderní pětibojař David Svoboda se po roční pauze vrátil na domácí trůn a zvítězil v anketě Pětibojař roku 2010. Mistr Evropy z šampionátu v maďarském Debrecínu vyhrál před Ondřejem Polívkou a Michalem Sedleckým.

Článek

Pětadvacetiletého Svobodu dali na první místo všichni hlasující trenéři, zástupci klubů a představitelé svazu. Totéž nastalo také u druhého Polívky, který anketu vyhrál minulý rok. V kategorii juniorů získala nejvyšší ocenění Natálie Dianová.

"Medaili z Evropy mám doma v kuchyni pověšenou na držátku na pokličky a na sběračky a každý ji hned vidí," řekl Svoboda v rozhovoru při vyhlášení, ale celý sál se tvářil pobaveně. Nešlo totiž o Davida Svobodu, ale o jeho dvojče Tomáše, kterého prozradilo kromě zadržovaného smíchu sálu i lehce drnčivé 'r'. "Za všechno vděčím svýmu bráchovi. Nebýt mého bráchy, tak tady dnes nestojím," dodal Tomáš.

Mystifikační rozhovor trval deset minut. Triatlonista Tomáš se tvářil jako pětibojař a liboval si, že se mu sezona povedla a jaká bude další příprava. Reagoval i na otázku, zda platí, že po titulu mistra Evropy už bere jen první místo. "Je to teď limit, ale neznamená to, že když se mi nepodaří získat medaili, tak je to zklamání."

Tomáš Svoboda mimo jiné prozradil, že ho bratr, tedy on sám, nikdy ničím nezlobil. "On mi spadl z nebe, ve školce, ve škole mě bránil, bylo na něj spolehnutí a v jeho společnosti jsem se cítil neskutečně suverénně," vychvaloval se Tomáš.

Na konci oficiálního programu moderátor uvedl záměnu na pravou míru. David Svoboda se nemohl ceremoniálu zúčastnit, protože je ve vojenské nemocnici. "Budou mu brát krční krční mandle, a proto se nemohl zúčastnit. Byl jsem u něj a vzkazuje, že si ocenění váží, protože to je v této konkurenci těžké," oznámil o sedm minut starší Tomáš.

Za bratra přebíral cenu oficiálně poprvé. "Ve škole jsme se občas měnili jen ve vtipu, že bychom za sebe psali písemky, to ne," doplnil Tomáš Svoboda.

David Svoboda v sezoně dominoval evropskému šampionátu a doma na pražské Julisce se stal armádním mistrem světa. V rámci Světového poháru triumfoval v Mexiku a ve finále SP doběhl třetí. Pokazil pouze mistrovství světa v Číně, kde skončil sedmnáctý, ale svým výkonem pomohl českému týmu k stříbrnému kovu.

Anketu Pětibojař roku vyhrál pražský rodák a člen tamní Dukly Svoboda již potřetí v kariéře. Poprvé byl oceněn v roce 2007 a úspěch si zopakoval o sezonu později.

Anketa Pětibojař roku 2010:
1. Svoboda 15 b., 2. Polívka 30, 3. Sedlecký 55, 4. Dianová 61, 5. Grolichová (všichni ASC Dukla) 64.
Junior roku: 1. Dianová (ASC Dukla) 16, 2. Kuf (TJ Dukla Praha) 29, 3. Bilková (SC Bystřice) 59.

Reklama