Hlavní obsah

Pouze Svoboda si v Brně vyplaval nominaci na ME

Pouze Květoslav Svoboda si na Velké ceně Brna vybojoval nominaci na mistrovství Evropy v krátkém bazénu v Eindhovenu. Plavec Komety Brno se tím zařadil k devítce reprezentantů, kteří nemuseli plnit limity. Koncem listopadu budou na kontinentálním šampionátu startovat také Markéta Strapková a Alžběta Řehořková, kterým plavec svaz udělil divoké karty.

Foto: Martin Kozák DOP, ČTK

Květoslav Svoboda si vybojoval účast na ME.

Článek

Devítku vybraných reprezentantů tvoří Petr Bartůněk, Tomáš Fučík, Michal Rubáček, Jan Šefl, Martin Verner, Simona Baumrtová, Petra Chocová, Lenka Jarošová a Barbora Závadová.

Protože vypsané limity v předchozím období nikdo nepokořil, trenér Jiří Kyněra slevil a rozhodl, že v Brně stačí zaplavat výkon o jedno procento pod původně stanoveným časem. To se povedlo jen Svobodovi, jenž bude na mistrovství Evropy startovat v závodech na 200 metrů volným způsobem a 200 m znak. "Ještě sice splnil z 99 procent i limit na 400 metrů volný způsob, ale ty plavat nebude, protože jsou na programu ve stejný den jako znakařská dvoustovka," uvedl Kyněra.

Loňská rekordní žeň se tentokrát na Velké ceně Brna podle očekávání neopakovala. Český rekord překonala v závodě na 4x50 metrů volný způsob ženská štafeta Trutnova a talentovaný Jakub Kočař vytvořil dorostenecký rekord na 50 metrů znak 25,39.

Nejlepší výkony mítinku předvedli Svoboda na 400 m volný způsob 3:47,50 a Simona Baumrtová z Chomutova na 200 m znak (2:05,90). Nikdo z českých plavců nepokořil limit ani na mistrovství Rakouska ve Wiener Neustadtu.

Reklama