Hlavní obsah

Devět ruských lyžařských trenérů má kvůli dopingu zákaz činnosti

Devět trenérů potrestala Ruská lyžařská federace zákazem činnosti na jeden až čtyři roky kvůli opakovaným dopingovým prohřeškům jejich závodníků. Nejdelší čtyřletý distanc dostal mimo jiné Anatolij Čepalov, trenér a otec trojnásobné olympijské vítězky Julie Čepalovové. Tresty přišly krátce poté, co národní olympijský výbor vyhlásil jako prioritu před zimními hrami v Soči v roce 2014 "očistu" ruského sportu.

Foto: Kai Pfaffenbach , Reuters

Devět ruských trenérů dostalo zákaz činnosti

Článek

Ruský svaz dostal v červnu na kongresu v turecké Antalyi od mezinárodní federace FIS pokutu 180.000 švýcarských franků (asi 3,3 milionu korun) za liknavý přístup k boji proti dopingu. Navíc zástupci FIS doporučili Rusům vyměnit některé trenéry, přičemž jmenovali hlavně Čepalova, a také některé lékařské poradce.

Čepalov následně oznámil, že FIS zažaluje s tím, že federace nemá právo ho připravit o práci. Jeho dcera Julia, která patřila mezi velké soupeřky Kateřiny Neumannové, dostala loni v prosinci dvouletý distanc za pozitivní test na EPO. Z užití stejné látky byl usvědčen i jeho další svěřenec Sergej Širjajev.

Reklama

Související témata: