Hlavní obsah

Triatlonista Ospalý chce do Londýna na svou čtvrtou olympiádu

Český triatlonista Filip Ospalý se chce zúčastnit olympijských her v Londýně, kde by si mohl připsat už čtvrtý start pod pěti kruhy. Nejprve se však musí na hry kvalifikovat.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Triatlonista Filip Ospalý

Článek

"Olympiáda je pro náš sport vrchol, chci jet i na svoji čtvrtou do Londýna," uvedl Ospalý na dnešní tiskové konferenci. Poprvé startoval při olympijské premiéře triatlonu v Sydney, kde závod nedokončil, v Aténách byl devětadvacátý a v Pekingu dvacátý. "Nejsou to nejlepší výkony. Tak to chci zkusit ještě jednou, naposledy. Ve čtyřiceti na olympiádu nepojedu," řekl bývalý evropský šampion, kterému bude v době her v Londýně 36 let.

V poslední době se věnoval závodům na delších tratích a v neděli se stal vicemistrem světa ve středním triatlonu. V krátkém triatlonu příliš nestartoval, a proto vypadl ze světového žebříčku. V příštím roce se musí pokusit do Londýna kvalifikovat. "Vyberu si dva tři závody a zkusím to. Těžko ale odhadovat, zda se to povede. Pokud budou kluci lepší, tak ať tam jedou oni a já jim vyklidím pozici," řekl.

Podle koordinátora české reprezentace Jiřího Seidla by však neměl být problém, aby se Ospalý na hry probojoval. "Závodník jeho formátu se do toho žebříčku dostane hodně rychle," míní Seidl.

Přestože se Ospalý nyní soustředí hlavně na delší tratě, na výbušnosti a rychlosti prý nic neztratil. "Stále v něm je dynamika. Navíc to, že nasadil do svého tréninku více objemu na delší trasy, mu jen prospělo. V poslední době dosahoval dobrých výkonů, což mu pomohlo i psychicky. Ani jeho věk není překážkou, naopak získal potřebné zkušenosti," uvedl Seidl.

Ospalý ví, na čem během zimy pracovat. "Moje slabina je plavání, protože jsem s ním začal až v šestnácti. Proto musím přes zimu věnovat hodně času plavání, jinak budu mít problémy. Když se na olympijském závodě nechytne na začátku plavání, tak se to na kole těžko dohoní."

V letošní sezoně ze třinácti závodů vybojoval desetkrát umístění mezi třemi nejlepšími, z toho sedm vítězství. "Je to asi má nejúspěšnější sezona. Je poznat, že jsem dospěl a triatlon je o zkušenostech," dodal Ospalý, jenž vyhrál v kariéře i tři závody Světového poháru, naposledy v roce 2007.

Reklama