Hlavní obsah

Kličko ordinuje v luxusním hotelu pod Alpami. S Vláďou je sranda, říká Pála

GOING (RAKOUSKO)

Zavřeno. A to všude, není sezóna. Rakouský Going ale spí jen zdánlivě. Z recepce Bio hotelu Stanglwirt se na vás směje slečna v kroji, v sousedství komplexu 750 metrů nad zemí se naváží do stájí sláma. Koně sem patří. Takový je poklidný venkovský život pod Alpami v Tyrolsku. Pokud ale fandíte boxu a jste poblíž, můžete chvíli dýchat vzduch s Vladimirem Kličkem. Absolutní špičkou. Do jeho mistrovské kuchyně v těchto dnech nahlíží i Ondřej Pála, je jeho sparingpartnerem.

Foto: Jan Švarc

Vladimir Kličko a Ondřej Pála na soustředění v Rakousku

Článek

A jak vypadá takový jeden trénink, který je schován pod střechou luxusního rakouského příbytku, kde se v bazénech prohání třeba i žraloci?

Před čtvrtou odpolední se trousí skupinka čtyř sparingpartnerů, které si ukrajinský šampión povolal, ani Pála nechybí. Úsměvy, vtípky, házení na basketbalový koš, ping - pong, sluchátka v uších a hudba duní. Pohoda, že má přijít „Ocelové kladivo“, nepoznáte.

Dvě minuty po šestnácté přichází on, ten, který si je pozval a zaplatil, aby s nimi trénoval na 11. prosince, kdy bude obhajovat titul organizací WBO, IBF a IBO. Postaví se mu britský šampión Dereck Chisora.

Motivace není nikdy dost, říká Pála

Krátké pozdravení, nepatrný úsměv a konec. Tři proutěné koše s voňavými ručníky jsou připraveny, stejně jako tři plazmové televize, které jsou rozvěšeny kolem ringu. Na nich se ve smyčce odehrává poslední klání budoucího soka o mistrovský pás. Motivace není nikdy dost. „Když uvidíte nějaký pohyb deset tisíckrát, tak se vám dostane do podvědomí,“ souhlasí Pála, kterému jinak na pokoji dělá společnost i kniha: "Příručka jak přežít."

Vladimir Kličko a jeho strečink.foto: Jan Švarc

Jenže v původně zájezdním hostinci, který je otevřen nepřetržitě 250 let, vzniká problém. Návštěva početné české novinářské obce v Rakousku nevěstí nic dobrého. Kličko zatáhne grimasy, a je neoblomný. Povel zní jasně. Pět minut a pryč. Nezbývá než odejít. Železný muž, což je jeho druhá přezdívka, je nekompromisní. Nechce být rušen, odcházíme. Ale jen na chvíli.

Kličko s klidným pohledem profesionála, se soustředí na svoji práci. On je s fyzioterapeutem v ringu, ostatní čtyřka čekatelů je rozeseta kolem, stejně jako další trenéři z Ukrajincova týmu. „Největší rozdíl je v psychice, protože člověk ví, že tam je s ním, jinak přístup bych neměl mít jiný,“ vysvětluje šestadvacetiletý rodák z Prahy. Všichni čekají, muž z Kyjeva má své tempo.

Ondřej Pála jde po tréninku do sauny.foto: Jan Švarc

Čtvrteční trénink trvá téměř tři hodiny. Protahování, balanční cvičení jsou denním rituálem. Poté následuje nekonečné ladění bandáží. Hodina je minulostí. Čtveřice, která přijde za chvíli měřit síly, si hledí svého, mistra stejně pozoruje, neubrání se.

On je opravdu hodně dobrý a silný, povídá Kličko 

Po páté odpolední jde první na řadu Pála. Helma a chrániče nesmí chybět, stejně jako upozornění od trenéra pro veřejnost: žádné focení a natáčení. Druhý z party mistra Klička mu dává napít, fyzioterapeut vše natáčí. Tik, tak, tik, tak. Jako propracovaný hodinový stroj. Každý ví, kde je jeho místo. Někteří hosté z hotelu, kde noc stojí od 205 do 1500 eur, jsou přítomni. Pála si odmaká tři kola, do čtvrtého už nejde, což ho překvapí. „Chtěl jsem více, ale nebudu říkat velkohubý věci, že jsem ho chtěl zmlátit, ale tohle je skvělá zkušenost,“ nezastírá český bijec. A Kličko?

„On je opravdu hodně dobrý a silný. Práce s ním je kvalitní. Každý může být nejlepší, je mu teprve šestadvacet let, nebojí se.“ Svoji roli Pála zvládl, což nejde říci o druhém pokušiteli. Technika a taktika zůstávají za dveřmi tělocvičny. I on po třech kolech odchází. Na řadě je trojka.

Kličko si jen lokne doušku vody, srovná výstroj a po minutové pauze jde dál. Únava? Pokud se dostavuje, tak je dokonale maskována. To otloukánek má práce nad hlavu. Když na konci devátého Kličkova kola přijme sérii úderů, stačí jen zahýkat. Je konec. Na čtvrtého se nedostalo, pán domu ale nekončí. On jede dál.

Vladimir Kličko dává rozhovor českým novinářům.foto: Jan Švarc

Čtyřiatřicetiletý Kličko má stále stejný výraz, přitom má dvě hodiny za sebou. Následné představení se zavěšenou hruškou je impozantní, levá pěst střídá pravou a jako vážky se odráží od vodní hladiny, nohy lehce přešlapují, obličej neměnný až chladně nepřístupný.

Následuje další a poslední fáze, která k jeho postavení v profiringu neodmyslitelně patří. Jakoby lusknutím prstu zjihne tvář „tyrana“. Podpisy na připravené fotografie, focení a ledový Vladimir roztává a dává i rozhovor. Po třech hodinách jde domů, dokonalý profesionál má hotovo.

  Vladimir Kličko a jeho tým v Rakousku.foto: Jan Švarc   

Kličko chodil do školy v Mimoni 

„To že tu byli lidi, ho neštvalo, ale když se začal rozcvičovat a viděl sedmnáct foťáků, tak se mu nevidím. Ale pak byl v pohodě, řekl, že chce klid. S Vláďou je i sranda,“ dodává na vysvětlenou Pála o světové jedničce, která zná i Česko.

„Chodil jsem do školy v Mimoni, byly to skvělé časy, měl jsem kolem sebe rodinu,“ vzpomíná na konci dne Kličko, který část dětství strávil na Mladoboleslavsku. S bratrem Vitalijem mají údajně celkové IQ 270. Sám hovoří pěti světovými jazyky, hrál šachy s Garry Kasparovem, je přítelem Arnolda Schwarzeneggera či bývalého amerického prezidenta Bila Clintona. Takový je on, ledový profesionál, který má i srdce. Tedy až po práci.

Reklama