Hlavní obsah

Práskla jsem trenérovi dveřmi, ale jsme v pohodě, usmívala se Sáblíková

Cesty k úspěchům dvojnásobné olympijské vítězky Martiny Sáblíkové (23) bývají někdy klikaté. Trenér Petr Novák ale ví, jak ji správně nastartovat. To se stalo i v Berlíně nad ránem před sobotním závodem na 3000 m, kdy rychlobruslařské ledové královně řekl, že ji odhlásí ze závodu Světového poháru. „Musel jsem jí restartovat mozek a povedlo se, skončila na bedně,“ popsal pro Právo a Sport.cz situaci, při níž vedli s jeho svěřenkyní vzrušenější diskusi. „Práskla jsem mu dveřmi,“ přiznala Sáblíková.

Foto: Jerry Lampen, Reuters

Rychlobruslařka Martina Sáblíková.

Článek

Prozradíte, jak to ráno bylo?

Po páteční patnáctistovce jsem se necítila nejlépe. Měla jsem obavu, abych se vůbec dostala do šestky nejlepších a mohla příští víkend v Hamaru jet pět kilometrů. Byla jsem nervózní, nevěřila jsem si a nemohla spát. Asi v půl třetí ráno jsem vstala a Petr mi řekl, že mě odhlásí. Práskla jsem mu dveřmi. Ale jsme naprosto v pohodě. Někdy k takovým situacím dojde. Petr ví, jak mě má nastartovat a vyhnat mi z hlavy špatný myšlenky. Druhé místo ze tří kilometrů ukazuje, že to zase bylo správně.

Po páteční patnáctistovce jste vypadala hodně zklamaná a unavená. Nebála jste se, že dvojnásobná trať může skončit ještě hůř?

Páteční čas nebyl dobrý. Byla jsem unavená a zklamaná, protože jsem zajela hodně špatně oproti časům, které jsem v Berlíně jezdila, když jsem byla zdravá. Skutečně jsem měla strach, že trojka dopadne ještě hůř, než bylo páteční sedmé místo. Hlavou mi letěla i myšlenka, že se neudržím ve skupině A. Po té diskusi s Petrem se mi to v hlavě srovnalo.

Jela jste opět v první dvojici, ujela soupeřce o parník a pak čekala a čekala...

To je opravdu hrozné. Mám strašné nervy. Už jsem si zvykla jezdit mezi posledními. Tohle je nová či staronová, skoro zapomenutá zkušenost, ale dost nepříjemná.

Lepšila se vám nálada, když jste se pořád držela nahoře?

To ano, ale věděla jsem, že ty nejlepší teprve pojedou. Když mě překonala Rookardová v sedmé dvojici a za ní bylo ještě šest nejlepších, bála jsem se, že se do té šestky nakonec nevejdu. Ale vyšlo to. Už nás žádná soupeřka nepředjela.

Takže jste si nakonec oddechla. Trenér říkal, že tohle stříbro má cenu zlata. Souhlasíte?

Stoprocentně. Čas určitě nebyl nijak oslnivý, umím rychlejší, ale byla jsem na stupních vítězů a porazila Beckertovou. To bylo moc fajn a vrátilo mi to sebevědomí. Jsem zase nahoře.

Co vám chybí nejvíc po tom týdnu, kdy jste nemohla jíst ani závodit a měla jste velké zažívací potíže?

Síla. Potřebuji se vrátit do formy co nejrychleji. Ale už jsem v pořádku, cítím se dobře a věřím, že to bude jen lepší.

Jak vypadají soupeřky a kde se vzala Rookardová?

Startovní pole se moc nezměnilo. Jako vždy někdo ubyl a objevily se nové. Ty stávající se buď zlepšily nebo jezdí stejně či malinko ubraly. Rookadová se hodně zlepšila. Jezdila dobře už loni, ale byla spíš za desítkou. Letos začala famózně. Na patnáctistovce jsme měly shodný čas. Soupeřek mám pořád hodně a největší je opět Stephanie Beckertová. Já ale nepodceňuji žádnou.

Cítíte jako dvojnásobná olympijská vítězka větší tlak?

Větší pozornost určitě, ale na tlak jsem zvyklá.

S novým pravidlem o přešlapu nemáte problém?

Hlídat si to musím, ale do tolerance rozhodčích se vejdu. Snad žádný problém nebude.

V neděli jste také byla na ledě?

Kdepak, jsem hodně unavená, dala jsem si suchý trénink.

Kdy a s jakým cílem odjíždíte do Hamaru?

Jedeme v pondělí a samozřejmě tam budu chtít zajet co nejlepší čas. Uvidíme, co z toho nakonec bude. Určitě si věřím víc, než před berlínskou trojkou. Nevím ale přesně, co od toho závodu očekávat.

Myslíte opět na obhajobu celkového vítězství ve Světovém poháru?

Vůbec se tím nezabývám, to teď nemá smysl. Chci zajet v každém závodě co nejlépe a na konci uvidíme. Třeba budu třetí nebo druhá, ale opravdu se tím teď netrápím.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články