Hlavní obsah

Ministři nechtějí posílat peníze pro sport přes ČSTV

PRAHA

Ministři financí a školství Miroslav Kalousek (TOP 09) a Josef Dobeš (VV) chystají od příštího roku nová pravidla financování sportu. Ministerstvo financí by od ledna 2011 neposílalo svazům tradičních 300 milionů korun prostřednictvím Českého svazu tělesné výchovy, ale peníze by měly jít přímo na jednotlivé sportovní svazy.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Předseda Českého svazu tělesné výchovy Pavel Kořan.

Článek

Obejít generalitu ČSTV se chystá i ministr školství, z jehož rezortu jde ročně do sportu 1,9 miliardy. Navíc požaduje, aby svazy začaly šetřit a propustily desítky placených funkcionářů. Informuje o tom server Aktuálně.cz.

Zástupce ČSTV i dva největší svazy - fotbalový a hokejový - ministerské záměry zaskočily a funkcionáři dokonce hovoří o likvidaci sportu v regionech. Aktuálně.cz připomíná, že celkově stát ročně podporuje sport částkou téměř dvě a čtvrt miliardy korun. Přesto se sportovní svazy, zčásti kvůli obřím splátkám Sazky za pražskou O2 arenu, potýkají s finančními problémy.

Kalousek chce dát peníze malým klukům

Kalousek je přesvědčen, že dosavadní praxe je neúčelná. Peníze podle něj končily velmi často v platech funkcionářů. "Snahou vlády, ministra Dobeše i mojí je, aby peníze daňových poplatníků chodily na malé kluky a ne na velké kluky. Doposud to bylo tak, že větší část peněz sloužila na výplaty funkcionářů a ne na sport," argumentuje Kalousek.

Od ledna příštího roku by miliony korun měly proudit přímo na účty jednotlivých sportovních svazů jako účelové dotace. Ministerstvo by současně získalo větší pravomoc kontrolovat, na co byly peníze skutečně využity. "Jdeme zkrátka mimo generalitu ČSTV," dodal Dobeš.

Server jako příklad uvádí audit hospodaření fotbalového svazu, který si zadalo jeho nové vedení a který odhalil nadstandardní odměny jeho předchůdců. Současný šéf fotbalového svazu Ivan Hašek trvá na tom, že to už je minulost a volení funkcionáři nejsou placeni.

Změna, kterou navrhují Kalousek s Dobešem, nebude podle Haška cestou k lepšímu. Varoval, že to ohrožuje fotbal v regionech, který do značné míry stojí právě na funkcionářích ČSTV. Regionální sdružení ČSTV pro fotbal zajišťují z drtivé většiny servis od administrativy přes právní poradenství až po poskytování sportovišť.

Podobně hovořil předseda ČSTV Pavel Kořan. "Pro fotbal je tenhle plán likvidační. Bez servisu našich regionů to nejsou schopni utáhnout. Snad se nám podaří přesvědčit pana ministra Dobeše, že tento způsob je špatný a neudržitelný. K těm 'klukům', jak oni rádi říkají, se totiž ty peníze už vůbec nedostanou. Spotřebují je svazy, které budou muset nahradit servis, který jim dnes poskytují lidé z ČSTV," tvrdí Kořan.

Kalousek je ale nekompromisní. "Nejde přece o to jim ty peníze nedat. Ale ať jdou tam, kde je jich potřeba. Na platy funkcionářů si mohou sehnat na ČSTV sami," citoval ministra server Aktuálně.cz.

Reklama