Hlavní obsah

Hrozné trápení. Hlavou mi blesklo, že ani nedojedu do cíle, přiznala Sáblíková

HAMAR/PRAHA

Další druhé místo vybojovala dvojnásobná olympijská vítězka Martina Sáblíková v rychlobruslení v závodě Světového poháru. V sobotu se v norském Hamaru jel závod na pět kilometrů, v němž ji porazila Němka Stephanie Beckertová, která také vede celkově seriál SP po první polovině. Třiadvacetiletá česká závodnice jela ve čtvrté dvojici s Japonkou Išinovou a zůstala těsně nad hranicí sedmi minut. „Bylo to neskutečné trápení. Ten čas je hrozný,“ přiznala Martina Sáblíková v rozhovoru pro Sport.cz a Právo.

Foto: Petr Horník, Právo

Rychlobruslařka Martina Sáblíková

Článek

Jak jste spokojená s druhým místem na pětce v Hamaru?

S druhým místem ano, ale s časem v žádném případě. Ten je hrozný. Když to srovnám s tím, co jsem tu jela v minulé sezóně a co bych měla zajet... Bylo to moc špatné.

Už při jízdě na vás bylo vidět, že nejedete uvolněně, ale doslova se s tím perete...

Jelo se mi hrozně. Bylo to od začátku do konce neskutečné trápení. Už dlouho jsem nezažila takový závod. Když jsem po druhém kole koukla na tabuli a bylo na ní ještě deset kol, cítila jsem se strašně. Hlavou mi blesklo, že snad ani nedojedu do cíle.

Nakolik se na vašem výkonu mohla podepsat nemoc?

Nechci se na to tím omlouvat, ale chybí mi síla. V tomhle závodě jako bych to vůbec nebyla já. Nešlo mi vůbec nic.

Technicky jste jela podle svého pocitu dobře?

Nebylo to ono. Nemohla jsem se trefit do rytmu. Nevím, čím to bylo. Ten závod jsem si opravdu protrpěla od prvního do posledního kola. Někdy se to stává. Pět kilometrů je dřina, ale když mi to jede, závod si užívám. Dneska jsem jen trpěla a byla ráda, že jsem projela cílem.

Spala jste dobře z pátku na sobotu?

Ani se neptejte... Ale dveřmi jsem nebouchala.

Když jste projela v sobotu cílem, věřila jste, že udržíte první příčku?

Vůbec ne! Naopak jsem se bála, že se neudržím ani na stupních vítězů. Beckertovou jsem odhadovala na čas kolem 6:52 minuty a čekala jsem, že mi hrozně nařeže. Už jsem se smiřovala i s tím, že mě porazí další závodnice, jako třeba Rookardová. Naštěstí dosažené časy nebyly tak rychlé, takže s tím druhým místem jsem opravdu spokojená.

Posunula jste se i v klasifikaci Světového poháru. To vás také těší?

To průběžné třetí místo určitě, jsme v polovině a na celkové vítězství už to nevypadá, ale budu bojovat dál.

V neděli se jede patnáctistovka. Budete startovat?

Nejspíš ano, když se ráno zvednu. Ale nebude to nic velkého, spíš chci získat nějaké bodíky do Světového poháru.

První část sezóny v neděli skončí. Těšíte se na pauzu?

Opravdu ano a hodně. Musím se dát do pořádku a potrénovat. Na lednovém mistrovství Evropy bych chtěla jet ve své obvyklé formě. Určitě tuhle poolympijskou sezónu nevypustím, i když některé závodnice a závodníci, jako třeba Kramer, to udělali.

Reklama