Hlavní obsah

Žokej Váňa v desítce nejlepších sportovců chybí, Sáblíková obhajuje

Václav RojíkSport.cz

Ani sedmý triumf na Velké Pardubické nepomohl žokeji Josefu Váňovi do elitní desítky prestižní ankety Sportovec roku 2010, kam se nedostal například ani strůjce zlatého úspěchu na MS hokejistů Tomáš Vokoun. Klub sportovních novinářů dnes oznámil desítku nejlepších sportovců za uplynulý rok, kterou vybralo rekordních 240 hlasujících novinářů. Největší favoritkou na zisk ocenění je obhájkyně titulu a dvojnásobná olympijská vítězka z Vancouveru Martina Sáblíková.

Foto: Jerry Lampen, Reuters

Martina Sáblíková bude obhajovat titul Sportovec roku.

Článek

Slavnostní vyhlášení nejlepšího sportovce roku za uplynulý rok proběhne ve středu 22. prosince v hotelu Hilton Prague. Vedle rychlobruslařky Martiny Sáblíkové se o ocenění bude ucházet další medailista z Vancouveru lyžař Lukáš Bauer, finalista tenisového Wimbledonu Tomáš Berdych, basketbalová vicemistryně světa Hana Horáková, hokejový mistr světa Jaromír Jágr, světové házenkářské eso Filip Jícha, veslařský světový šampion Ondřej Synek, bronzová oštěpařka z ME v atletice Barbora Špotáková, mistr světa v cyklokrosu Zdeněk Štybar a další medailistka z Vancouveru lyžařka Šárka Záhrobská.

Pokud anketu opět ovládne Sáblíková, stane se momentálně jedinou trojnásobnou vítězkou této ceny a přiblíží se čtyřnásobným držitelům ocenění Věře Čáslavské a Janu Železnému. Sáblíková by také prodloužila nadvládu žen v českém sportu už na pět let.

Počet obdržených hlasů jednotlivým sportovcům před druhým kolem ankety je zatím tajný. Velký boj se ale strhl o desáté místo, které nakonec uteklo o pouhých čtrnáct hlasů Josefu Váňovi, o dalších dvacet hlasů méně dostal brankář Tomáš Vokoun.

Jícha skokanem roku

Místa v elitní desítce po roce obhájili Bauer, Sáblíková, Berdych, Špotáková a Záhrobská. Skokanem roku by se mohl stát házenkář Filip Jícha, který se loni umístil až na 52. příčce a letos se stal vůbec prvním házenkářem v elitní desítce jednotlivců.  V ní je poprvé i basketbalistka Hana Horáková, jež loni nebodovala vůbec.

Mezi nejlepší tři sportovní kolektivy roku se dostala hokejová reprezentace, která vybojovala na MS zlaté medaile, vicemistryně světa v basketbalu a bronzová štafeta lyžařů ze ZOH ve Vancouveru. V rámci slavnostního večera bude také vyhlášena sportovní legenda, která dostane Cenu Emila Zátopka.

Vítězové 52. ročníku ankety budou vyhlášeni 22. prosince a slavnostní večer z hotelu Hilton bude vysílat v přímém přenosu od 21 hodin program ČT1. Živě z hotelu bude vysílat i kanál ČT4, kde ve studiu „Sportovec roku“ přivítají moderátoři Barbora Černošková a Jakub Bažant legendy českého sportu společně s nominovanými sportovci.

„Se všemi stěžejními osobnostmi jsme v kontaktu a budeme se snažit, aby se všichni slavnostního vyhlášení zúčastnili. Proto se vyhlášení uskuteční uprostřed týdne,“ uvedla Jana Obermajerová z organizační agentury BPA. Vyhlášení bude moderovat dvojice Jan Pokorný a Lucie Výborná.

Nejlepší desítka ankety Sportovec roku 2010
Lukáš Bauerběh na lyžích
Tomáš Berdychtenis
Hana Horákovábasketbal
Jaromír Jágrlední hokej
Filip Jíchaházená
Martina Sáblíkovárychlobruslení
Ondřej Synekveslování
Barbora Špotákováhod oštěpem
Zdeněk Štybarcyklokros
Šárka Záhrobskásjezdové lyžování

Reklama