Hlavní obsah

Curlerům začíná na ME cesta na olympiádu do Soči

PRAHA

S výhledem na olympijské hry v Soči vstoupí čeští curleři do mistrovství Evropy, které začne v sobotu ve švýcarském Champéry. Muži i ženy potřebují postoupit mistrovství světa, z něhož se získávají body do žebříčku, na jehož základě vzejde po třech letech desítka účastníků pro hry pod pěti kruhy v roce 2014.

Foto: ČTK/AP

Curlerům začíná boj o olympiádu.

Článek

"Touhle Evropou začíná tříletý cyklus kvalifikace na olympiádu. Pro nás je úspěchem už postup na mistrovství světa, ale věříme, že kvalita naší hry jde a půjde stále nahoru a alespoň jeden náš tým do Ruska pojede," řekl ČTK trenér žen Karel Kubeška.

V uplynulém olympijském cyklu hráli muži mistrovství světa dvakrát, v olympijském žebříčku skončili třináctí a na hry ve Vancouveru se nekvalifikovali.

Muži mají snazší cestu

Muži mají na MS teoreticky jednodušší cestu, jelikož jsou na Evropě v elitní A skupině. Díky tomu jim "stačí" skončit do sedmého místa, což je historicky jejich nejlepší výsledek z předloňského šampionátu. Pokud budou osmí, musí uspět v baráži s nejlepším celkem z skupiny B. "Pro muže jsou ambice na postup na svět jasné," řekl Kubečka o týmu, který dlouhodobě vede z pozice skipu zkušený Jiří Snítil.

Spolu se Snítilem jsou v týmu jeho bratr Martin Snítil, Karel Uher, Marek Vydra a Jakub Bareš a koučem je Kanaďan Ellery Robichaud. Ve skupině Češi mají Švédsko, Švýcarsko, Norsko, Skotsko, Francie, Německo, Dánsko, Nizozemsko a Rusko.

Ženy jsou v nižší divizi, takže musí po zápasech s Itálií, Anglií, Rakouskem, Maďarskem, Walesem, Estonskem, Španělskem, Irskem a Tureckem skupinu B vyhrát, aby mohly o mistrovství světa bojovat v baráži s osmým celkem z áčka. Postup do A-skupiny pro příští mistrovství Evropy jim zajistí druhé místo v béčku.

Kubeška veze do Švýcarska v minulosti úspěšné juniorské hráčky - skip Annu Kubeškovou, Veroniku Herdovou, Terezu Plíškovou, Elišku Jalovcovou a Luisu Illkovou, které ale čeká premiéra na Evropě. "První účast mezi dospělými na velkém turnaji bude testem, který se nedá dopředu odhadnout," konstatoval trenér.

Titul obhajují Švédové, kteří loni až po dodatečném endu porazili ve finále Švýcary, v soutěži žen loni kralovaly Němky.

Reklama