Hlavní obsah

Čeká je tak tvrdý trénink, že pod nimi bude tát led, slibuje rychlobruslařům Novák

COLLALBO/PRAHA

Šest dní odpočinku a znovu dřina. Dvojnásobná olympijská vítězka Martina Sáblíková a NovisTeam je od nedělního večera v italském Collalbu, kde se připravuje na druhou část sezóny. V ní kromě tří závodů Světového poháru čeká i evropský a poté světový šampionát.

Foto: Jerry Lampen, Reuters

Trenér Petr Novák chce znovu vítězit.

Článek

„Na ledě nebudeme tak často, zato čeká celý tým tvrdý trénink, bude pod nimi tát led,“ slibuje svým svěřencům trenér Petr Novák. Poprvé vyjedou na led v pondělí. „Počítáme i s posilovnou, běháním, a pokud to počasí dovolí, i jízdou na kole. Potřebujeme doladit fyzickou kondici a zapracovat na technice,“ dodal Novák v rozhovoru pro Sport.cz.

Jeho svěřenci využili šest volných dní od návratu z Hamaru především k odpočinku. „Ty celý dva dny, jak jsem po příletu slibovala, jsem sice neprospala, ale cítím se velmi dobře. Poslední tři dny spím zase lépe. Jsem v pohodě. Dokonce jsem i potrénovala, i když to bylo spíš relaxační, abych se protáhla,“ říkala spokojená Martina Sáblíková.

O tom, co by jí mělo dát soustředění v Collalbu, má Sáblíková jasno: „Jednak musím nabrat sílu, to znamená, že to nebude jen o bruslení, ale také o běhání a posilování. Musím také víc vstřebat nová pravidla. Pořád myslím na to, abych se držela mezi čarami a nepřešlápla. To je nepříjemné. Při tom bych potřebovala myslet na jiné věci, hlavně na techniku.“

Vánoce stráví Sáblíková doma

Sáblíková si je vědoma, že nemoc ji připravila nejen o první závod Světového poháru, ale ubrala jí i na síle a technice... „Vždyť v posledním kole pětky v Hamaru jsem na rovině udělala dvanáct kroků, což je na mne moc. Zapracujeme i na šířce kroku a musím také zlepšit rozběh. Chci se dostat co nejvýš ve Světovém poháru a samozřejmě přivézt medaile z mistrovství Evropy i světa. Z Collalba se vrátíme 21. prosince, abychom stihli vyhlášení Sportovce roku. Vánoce strávíme doma a pak budeme ladit na lednové mistrovství Evropy,“ konstatovala Sáblíková.

Nažhavená je i Karolína Erbanová. Té si sice podařilo dostat se na některých tratích do elitní skupiny, ale spokojená není. Naštěstí už je po těžké kolizi na berlínském oválu v pořádku. Zůstává jen nepříjemná vzpomínka: „Závod jsem rozjela na první desítku. V poslední zatáčce mi nevyšel druhý krok a vletěla jsem v plné rychlosti do mantinelu. V první chvíli jsem si myslela, že jsem snad mrtvá nebo mám všechno polámané. Bála jsem se pohnout a zkoumala, co funguje a co ne. Naštěstí jsem si jen odřela čelo o mantinel a měla pochroumaná záda. Už jsem v pořádku a připravená zase tvrdě trénovat.“

Erbanovou čeká kromě seniorských a Světového poháru ještě juniorský světový šampionát. Do lepší formy se chtějí v Collalbu dostat i muži. Milan Sáblík, Zdeněk Haselberger a Pavel Kulma. Zatím se jim nedaří ani tak, jako v minulé sezóně.

Reklama