Hlavní obsah

Vedení florbalové federace si přes extrémní výsledky stojí za rozšířením MS

Změna systému mistrovství světa florbalistů přinesla na turnaji v Helsinkách některé extrémní výsledky, přesto se vedení mezinárodní federace IFF nadále domnívá, že rozšíření počtu účastníků na šestnáct byl správný krok. Povede podle svazu k tomu, že se florbal bude rozvíjet i mimo Evropu, která měla předtím kompletní zastoupení v desetičlenné elitní skupině.

Foto: ČFbU

Mezinárodní florbalová federace si stojí za rozšířením MS.

Článek

Šampionát ve Finsku už přinesl například výhru českých reprezentantů nad Japonskem 25:1, ale i rekordní výsledek Švédska s Austrálií 39:1. "Já v těch výsledcích nevidím problém. Možná to zní od hráčů jinak, ale musíme budovat tento sport. Pro Asiaty je taková konfrontace dobrá. Musí nějak začít budovat tu cestu. Na začátku je jasné, že takovéto vysoké výsledky přijdou," řekl novinářům prezident IFF Tomas Eriksson s tím, že se ale bude znovu projednávat, zda je tato cesta dobrá.

Sám je přesvědčený, že ano. Florbalová mistrovství světa se hrají pravidelně po dvou letech od roku 1996, předtím mladý sport pořádal dva evropské šampionáty v letech 1994 a 1995. První světový šampionát se hrál nejdříve s dvanácti účastníky, pak se rozdělil na divize. V elitní se hrály tři turnaje s osmi účastníky a další tři s deseti. Nyní se přešlo na systém přímé kvalifikace osmi zemí a dalších osm bojuje v kontinentálních kvalifikacích.

Rozšíření je krokem k olympiádě

"To rozšíření je první krok, abychom se pokusili dostat na olympiádu. Tomu ale musí předcházet, abychom se dostali na jiné akce, jako jsou univerziáda a olympijské hry mládeže, o které bychom se chtěli ucházet pro rok 2018," připojil Eriksson. "S olympiádou musíme být realisti. Klíčem je přilákat mladou generaci, takže je to na dlouho. Reálná kandidatura je až někdy pro rok 2024."

Čeští florbalisté většinou považovali duely s absolutními outsidery, jako byli Japonci, za zbytečné. "Nemají cenu. Musí se špičce přibližovat, ale jiným způsobem," prohlásil brankář Tomáš Kafka. "Japonci byli někde na úrovni naší první nebo druhé ligy," byl přesvědčený obránce Štěpán Slaný, že některé týmy na šampionátu nemají zdaleka parametry české extraligy.

Bývalý český reprezentační trenér Zdeněk Skružný, který má v Helsinkách na starosti u týmu svého nástupce Tomáše Trnavského videorozbor, si myslí, že se může rozšíření pozitivně projevit, ale ta doba bude dlouhá. "Je dobře pro ty týmy, že si mohou zahrát na mistrovství světa a mají šanci hrát o šampionát v kvalifikacích. Ale kromě té první čtyřky budou padat dvouciferné výsledky," prohlásil Skružný.

Zatím je totiž florbalová špička úzká. "Rozdíl mezi těmi nejlepšími čtyřmi týmy a možná ještě navíc Nory, kteří ale po té své staré generaci už nástupce nemají, a těmi ostatními je velký," prohlásil Skružný. Češi se trojici elitních týmů Švédsku, Finsku a Švýcarsku přibližují i díky pravidelným turnajům Euro Floorball Tour. "Nemyslím si ale, že EFT rozšiřuje mezeru. Je to spíš otázka národních soutěží, organizací, svazů a peněz. My jsme na tom ještě dobře," dodal Skružný.

Reklama