Hlavní obsah

Sáblíková: Věřím, že se zase dostanu do olympijské formy

Týden doma utekl jako voda a dvojnásobná olympijská vítězka v rychlobruslení Martina Sáblíková je už zase v plné přípravě. Od neděle trénuje s Novis Teamem v italském Collalbu. "Musím nabrat sílu," řekla rychlobruslařská šampionka v rozhovoru pro Právo.

Foto: Milan Malíček, Právo

Rychlobruslařka Martina Sáblíková

Článek

Prospala jste dva dny, jak jste říkala po návratu ze Světového poháru v Hamaru?

Odpočinula jsem si. Poslední tři dny už zase spím normálně. Dokonce jsem i lehce potrénovala.

Jste spokojená s odstupem pár dnů s první částí sezóny?

Na to, jaké jsem měla zdravotní problémy, docela ano. Druhá místa nejsou špatná. Už před sezónou jsem říkala, že budu bojovat o stupně vítězů, ale neslibovala jsem zlaté medaile. Kvůli střevní chřipce jsem nemohla jet v Heerenveenu. Pět dní jsem nejedla a zhubla. To poznám na kalhotách. Pak mi chyběla hlavně síla.

Ale trenér Petr Novák nebyl spokojený...

On to vidí z hlediska časů, které jsem třeba jezdila v Berlíně před nemocí. Věřil, že se k nim vrátím, což já také, ale nevyšlo to. Navíc při pětce v Hamaru jsem se vůbec nedostala do rytmu. Bylo to špatné i technicky.

Co očekáváte od soustředění v Collalbu?

Jednak musím nabrat sílu. To znamená, že nebudu jen bruslit, ale také běhat a posilovat. Musím také víc vstřebat nová pravidla. Pořád myslím na to, abych se držela mezi čarami a nepřešlápla. Přitom bych potřebovala myslet na jiné věci, hlavně na techniku. Vždyť v posledním kole pětky v Hamaru jsem na rovině udělala dvanáct kroků, což je na mne moc. Zapracujeme i na šířce kroku a musím také zlepšit rozběh. Z Collalba se vrátíme 21. prosince, abychom stihli vyhlášení Sportovce roku. Vánoce strávíme doma a pak budeme ladit na lednové mistrovství Evropy.

Vás žádná diskvalifikace nepotkala. Sudí nejsou tak přísní?

Jsou tolerantní, což slíbili. Těch diskvalifikací opravdu moc nebylo. Jenže oni vám odpustí jeden přešlap a ještě pečlivě sledují, jak hluboko jste se dostali do vedlejší dráhy. Další už znamená diskvalifikaci.

A hrozila vám v některém závodě?

Při závodě jsou členové Novis Teamu podél oválu, a nejenže povzbuzují, ale upozorňují i na tohle nebezpečí. Jednou mi to hrozilo, ale Karolína Erbanová na mne včas zakřičela. Já jezdím šířeji, takže si musím hlídat, abych se vešla mezi čáry. Hlavně při výjezdech ze zatáček je to nebezpečné. Kroky, které jsem byla zvyklá dělat, už nesmím směřovat do vedlejší dráhy. Až tohle dostanu do krve, projeví se to i na rychlosti.

Budete měnit své předsezónní cíle?

Není důvod. Mluvila jsem o stupních vítězů, a o ty bojuju. Chci se dostat co nejvýš ve Světovém poháru a přivézt medaile z mistrovství Evropy i světa.

Dokážete se dostat do olympijské formy?

Věřím, že ano. Budu na tom hodně pracovat.

Reklama