Hlavní obsah

Led pode mnou netaje, ale makám, libuje si Sáblíková

Dvojnásobná olympijská vítězka Martina Sáblíková (23) už je v pořádku a v italském Collabu tvrdě trénuje. Právě na tomto oválu se uskuteční v lednu mistrovství Evropy, na němž bude obhajovat zlato. „Makám naplno, i když led pode mnou netaje. Cítím ale, jak se mi vrací síla,“ říkala spokojeně v rozhovoru pro Sport.cz a Právo.

Foto: Milan Malíček, Právo

Rychlobruslařka Martina Sáblíková

Článek

Jak snášíte trenérem Petrem Novákem slibovanou tvrdou přípravu na čtrnáctidenním soustředění v Collalbu?

Jsem zdravá, což je základní předpoklad, takže makám naplno a trénuji bez úlev.

Taje pod vámi led, jak sliboval?

Led pode mnou netaje (smích), ale tréninky na ledě jsou hodně intenzivní. Pracujeme na rychlosti i technice, kterou jsem musela trochu pozměnit, abych se vyhnula nebezpečí diskvalifikací kvůli přešlapům.

Co všechno vám trenér Novák v přípravě naordinoval?

Ráno máme suchý trénink nebo výběh, to podle počasí. Před polednem jsme na ledě. Odpoledne na kole nebo v posilovně. Pak zbývá čas na regeneraci.

Kterou z těch tří fází máte nejraději, a kterou naopak nenávidíte?

Samozřejmě nejraději jsem na ledě. Nemohu říct, že bych další fáze nenáviděla. Potřebuji všechny. Ale mám-li říct tu, kterou nemám moc ráda, pak to je posilovna. To je asi pochopitelné.

Jste po tréninku hodně unavená?

Jak kdy. Když je trénink hodně tvrdý, pak ano. Někdy jezdíme na rychlost, někdy na kvantitu, ale té rychlosti a techniky je v tréninku na ledě mnohem víc.

V první fázi sezóny vás přibrzdila nemoc. Týden jste nemohla jíst a ztratila jste hodně sil. Jak jste na tom teď?

Je to dobré. Cítím, jak se mi vrací síla. Máme před sebou ještě týden, takže věřím, že na tom budu ještě mnohem lépe. Určitě je pozitivní, že se na každý tréninkový den těším.

Co stihnete ve volnu, pokud nějaké máte?

V neděli jsme měli volný den, takže jsme si zašli na oběd a pak si vyjeli lanovkou nad Collalbo na sjezdovky. V týdnu hlavně odpočíváme, ale jsme v pohodě.

To vás trenér pustil na lyže?

Ale kdepak! Byli jsme se podívat nahoře, projít a porozhlédnout se po horách, protože tu o víkendu bylo krásné slunečné počasí a teploměr se dokonce vyšplhal nad nulu. Sjezdové lyže by v téhle fázi byly obrovským rizikem.

Kdy se vracíte domů?

Přijedeme 21. prosince, druhý den se zúčastním vyhlášení Sportovce roku. Vánoce strávíme doma. A pak začne druhá část sezóny. A v ní mistrovství Evropy, Světový pohár a mistrovství světa. Věřím, že se z těch akcí nebudu vracet bez medailí.

Reklama