Hlavní obsah

Už je ze mne i doktor, směje se kouč Novák

COLLALBO/PRAHA

Trenér dvojnásobné olympijské vítězky v rychlobruslení Martiny Sáblíkové Petr Novák si rozšiřuje praxi. Stal se z něj i lékař... „Říká mi to i náš doktor Macek, který se o nás stará. Po konzultacích s ním jsme nakoupili několik mobilních přístrojů, jako například laser. Byla to sice finančně drahá investice, ale vyplácí se nám,“ liboval si Petr Novák v rozhovoru pro Sport.cz a Právo.

Foto: Petr Horník, Právo

Rychlobruslařský trenér Petr Novák

Článek

Rozhodně ale není žádným šarlatánem. „To bych si nedovolil. Jak už jsem řekl, doma na nás dohlíží pan doktor Macek a pokud cokoliv potřebuji na soustředěních nebo akcích, kam s námi nemůže, všechno s ním konzultuji. Přístroje jsme koupili na jeho radu a musel jsem také absolvovat školení, abych je uměl správně používat a poradit svěřencům. Když si nejsem jistý, zatelefonuji mu,“ vysvětluje Novák, že nemíní fušovat lékařům do řemesla a nad svojí novou aprobaci se usmívá.

Sáblíková trénuje naplno

Na soustředění v italském Collalbu jsou přístroje, z nichž některé jsou speciálně vyrobené a všechny jsou skladné, v plné permanenci.

„Pavel Kulma si léčí bouli pod kolenem. Ani neví, jak k ní přišel, jestli to bylo třeba po nějakém pádu. Zdeňka Haselbergera trápí kotník a Milana Sáblíka třísla. Martina Sáblíková, Karolína Erbanová a sourozenci Jana a Roman Vodičkovi jsou v pořádku. Všichni v Collalbu trénují. Samozřejmě s ohledem na jejich zdravotní potíže. Třeba Milan zatím nedělá pevné starty,“ řekl Novák a dodal: „Co se týká Martiny, nabírá sílu. Pracujeme i na technice a rychlosti. Je na tom dobře. O víkendu se tu jedou závody, kterých se zúčastníme z plného tréninku. Uvidíme, jak pojede. V tréninku zatím plníme, co potřebujeme. Ráno je na programu výběh, protažení. Kolem půl jedenácté jdeme na led a odpoledne je na programu kolo nebo posilovna. Případně obojí. O víkendu tu svítilo sluníčko, takže jsme si kolo užili. Ale žádné velké dávky to nejsou, tak dobré počasí zase není.“

Na ledě nejde jen o najeté kilometry. „Pracujeme na rychlosti i technice. Jezdíme v tempu,“ naznačil kouč náplň tréninků.

Moc toho nenaspí

Novák přiznal, že se v Collalbu moc nevyspí. „Přemýšlím, co a jak udělat, člověku se honí hlavou spousta myšlenek a nápadů. Martina má také občas problémy se spánkem. Ta zase myslí na to, jak jí to pojede ve druhé části sezóny,“ prozradil.

„V první půlce ledna nás čeká mistrovství Evropy právě tady v Collalbu. Máme tu výborné zázemí, spoustu dobrých známých. Chce se tu ukázat v co nejlepším světle. Koncem ledna začne opět Světový pohár, čekají nás závody v Moskvě, pak v Salt Lake City a finále v Heerenveenu. V únoru bude ještě v Calgary světový šampionát ve víceboji. Sezóna vyvrcholí v první polovině března v Inzelu mistrovstvím světa na jednotlivých tratích,“ vypočítal Novák.

Z Collalba se tým vrátí 21. prosince, druhý den se zúčastní se Sáblíkovou vyhlášení Sportovce roku a užijí si pár dní Vánoc. „A pak půjde příprava do finiše,“ zdůraznil kouč.

Reklama