Hlavní obsah

Vánoce českých sportovců jsou převážně tradiční

Různorodé jsou vánoční svátky českých sportovců. Většina z nich je tráví tradičně v rodinném kruhu, někdo však kvůli svým povinnostem musí zůstat v zahraničí. Někteří se letos obávají, aby kvůli sněhové kalamitě na evropských letištích Vánoce vůbec stihli.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Cyklista Roman Kreuziger se bude v jídle hlídat

Článek

Nejhůř je na tom v tomto směru akrobatická lyžařka Nikola Sudová, která se vrací ze závodů Světového poháru v Číně, kam cestovala takřka 55 hodin. Stále jí hrozí, že to do pátku do Jablonce nad Nisou nestihne. "To se, doufám, nestane. To by bylo strašný," řekla ČTK v úterý. Kvůli sněhu se zdržel ve Frankfurtu při návratu ze soustředění v USA vícebojař Roman Šebrle.

Na kole, v letadle a za volantem stráví Štědrý den cyklista Roman Kreuziger, který v pátek zakončí soustředění na Mallorce. "Dám si pětihodinový trénink a večer poletím zpátky. Měl bych přiletět někdy před půlnocí do Norimberka a než se dostanu do Plzně, budou dvě. Pokud nebude mít letadlo zpoždění," uvedl devátý muž Tour de France na svém webu.

Fakt, že si neužije štědrovečerní pohodu doma, ho nemrzí. "Už jsem jednou na Mallorce přes Vánoce byl. Jsem profík a každý den v teple musím využít k tréninku," řekla nová posila týmu Astana. Vánoční víkend stráví se svými nejbližšími na Šumavě a v pondělí už vyrazí do svého domova v Itálii. U vánočních dobrot se bude krotit. "Už se v jídle dost hlídám a je to znát. Mám jen necelá dvě kila přes mou ideální závodní váhu. Jsem na nějakých devětašedesáti," uvedl.

V českých sportovních rodinách převládají tradice. Lyžaři Lukáš Bauer, Martin Jakš i Ondřej Bank na chvíli vystoupili z kolotoče závodů a tréninků a odjeli za rodinami. Dlouho však lenošit nebudou. Běžci na lyžích finišují s přípravou na Tour de Ski, která se koná na přelomu roku. Trénovat budou v českých podmínkách. Sjezdař Bank se v sobotu přesune nejspíš do Špindlerova Mlýna a bude pilovat skvělou formu.

Na tradiční svátky s cukrovím a spoustou jídla se těší boxer Lukáš Konečný. Česká profesionální jednička na začátku prosince v Praze obhájila titul mistra Evropy v lehké střední váze a na přelomu roku si tak mohla dovolit vysadit z tréninku. "To je příjemné, protože další zápas je daleko. S rodinou si to užívám. Pohádky, cukroví, kapr den dva ve vaně a pak ho klepnu," řekl Konečný, který se už těší i na hory, kam s manželkou a třemi dcerami vyrazí hned po Štědrém dnu.

Elitní basketbalová střelkyně Eva Vítečková míří na svátky tradičně domů za rodiči do Žďáru nad Sázavou, vicemistryně světa a opora USK Praha si neodepře několik tradic. "Na Štědrý den dopoledne pokaždé zdobím stromeček. Odpoledne pak s našima nabereme ve Žďáře babičku s dědou a jedeme za rodinou mého bráchy do nedalekého Ostrova nad Oslavou, kde všichni trávíme i večer," řekla ČTK Vítečková.

Během Vánoc se těší i na dobroty. "Mamka v posledních letech dělá na Štědrý den kubu, který mi hodně chutná a dost jsem si ho oblíbila. Nechybí kapr se salátem, ale třeba cukroví zase úplně neholduju," uvedla členka nejlepší pětky podzimního mistrovství světa v České republice. Společně s reprezentační spoluhráčkou Markétou Bednářovou plánuje ve Žďáru navštívit svého bývalého mládežnického trenéra Ivana Šafránka.

Doma svátky stráví také fotbalový reprezentant a útočník CSKA Moskva Tomáš Necid. Těší se i na to, jak si užije dvě štědrovečerní večeře. "Jednu u rodičů a druhou u rodiny své přítelkyně. To si dám pěkně do nosu," plánoval s úsměvem Necid, který se ale na slavnostní tabuli rád vzdá tradičního kapra. "Toho moc nemusím, sázím na normální řízek. Ale bramborový salát chybět nemůže," konstatoval Necid.

Nemůže se prý dočkat toho, až v Praze skončí předvánoční shon. "Byl jsem těsně před Vánoci o víkendu v jednom obchoďáku, lidi tam šíleli a doslova po sobě šlapali. Takže dárky jsem kupoval ve všední dny, kdy to přece jen není tak strašné," řekl Necid. Hned po Štědrém dnu s přítelkyní zamíří na exotickou dovolenou k moři. "Strašně se těším, letos jsem měl volno v létě asi týden. Potřebuju si orazit," řekl Necid.

Reklama