Hlavní obsah

Sáblíková utřela prach z křišťálových korunek a vyráží na ME

PRAHA

Už tři křišťálové korunky pro Sportovce roku má doma rychlobruslařka Martina Sáblíková (23). Ta nejnovější je za rok 2010, obhájila loňské vítězství. První je z roku 2007. „Moc si té letošní vážím, protože obhájit je vždycky těžší než poprvé získat. A vyrovnat se jednou Věře Čáslavské nebo Janu Železnému, kteří mají čtyři, to je sen,“ přiznala česká sportovní královna. „Korunky mám doma a poctivě z nich utírám prach,“ dodala.

Foto: Petr Horník, Právo

Martina Sáblíková s korunkou pro Sportovce roku

Článek

„Pro mne je super vůbec se dostat do první desítky, protože v Česku máme hodně dobrých a úspěšných sportovců. Letos byla konkurence obrovská a vybrat desítku muselo být pro novináře moc těžké. Kdybych měla sestavit trojku nejlepších, ale bez sebe, pak by byla v pořadí Ondřej Synek, Lukáš Bauer a Šárka Záhrobská,“ říkala s tím, že pro ni byly největšími momenty roku dvě zlaté olympijské medaile a zápasy českých basketbalistek na MS, při nichž seděla v hledišti.

Letos přišla na vyhlášení do hotelu Hilton ve slušivých modrých šatech a kozačkách na vysokých jehlách. „Šaty za mne vybíral někdo jiný, já měla až to konečné slovo. Rozhodovala jsem se mezi dvěma. Musím se v nich cítit dobře. Horší je to s vysokými podpatky, jsou víc vratké než brusle. Na nich bych si netroufla rozběhnout,“ řekla.

Krátké vánoční volno prožila mezi svými nejbližšími, stihla i lehce potrénovat, aby si udržela provozní teplotu, a ve středu už znovu vyráží s trenérem Petrem Novákem, Karolínou Erbanovou, Kateřinou Novotnou, bratrem Milanem, Pavlem Kulmou a dalšími členy NovisTea -mu do italského Collalba, které o druhém lednovém víkendu hostí ME ve víceboji, na němž Sáblíková obhajuje zlato.

„Na mistrovství chci samozřejmě uspět co nejlépe, jako obhájkyně titulu bych chtěla skončit na bedně. Už jsem na tom fyzicky dobře, je jen otázka, jak se srovnám do sprintu. Jede se čtyřboj, čím delší trať, tím by to mělo být lepší. Collalbo pro mne má osobní kouzlo, je tam krásná příroda a skvělí lidé. A na tamním oválu se mi daří,“ pravila.

Reklama