Hlavní obsah

Rozhodující bude pětistovka, tvrdí trenér Sáblíkové Novák před ME

Karel FeltPrávo

Už v sobotu čekají Martinu Sáblíkovou první dvě tratě na mistrovství Evropy v rychlobruslařské čtyřboji, které hostí otevřený umělý ovál v italském Collalbu. „Rozhodující bude úvodní pětistovka,“ tvrdí její kouč Petr Novák.

Foto: Petr Horník, Právo

Rozhodující bude úvodní pětistovka, tvrdí pře ME trenér amrtiny Sáblíkové

Článek

V italském Collalbu jste od 28. prosince, jak jste spokojen s přípravou?

Všichni jsou zdraví, takže trénujeme na maximum. Na ledě absolvujeme tréninky na tepovou frekvenci, vytrvalost i rychlost, všechno podle potřeby. Přeje nám počasí, takže jezdíme i na kole, běháme, využíváme posilovnu. S blížícím se termínem startu začínáme s laděním formy, kvantita přechází v intenzitu.

Bude taktika ve čtyřboji jiná, než při šampionátech na jednotlivých tratích?

Samozřejmě, protože tady se začne v sobotu pětistovkou. Ta bude rozhodující.

S jakým časem Martiny Sáblíkové byste byl spokojený? Kdyby zajela čas mezi 41,2 až 41,4 sekundy. S tím se pak dá něco dělat.

Jaká bude taktika na delších tratích?

Na těch by měla případnou ztrátu nejen stáhnout, ale nejlépe i překonat. Takže pořád naplno. Čtyřboj je nevyzpytatelný, jedna chyba může zkazit celý závod. Dvě tratě denně nejsou ničím neobvyklým, ale je to hodně o psychice. V sobotu pojedou ženy ještě tři kilometry a v neděli je čeká patnáctistovka a pět kilometrů. Čím delší trať, tím pro Martinu lépe, ale nesmí pokazit žádnou. Čtyřboj chyby neodpouští.

Kdo všechno bude na šampionátu za Česko startovat? V ženách ještě Karolína Erbanová a Kateřina Novotná, mezi muži Milan Sáblík, náhradníkem je Pavel Kulma.

Od Sáblíkové se čeká medaile, co čekáte od ostatních? Od všech jejich maxima. Martina by skutečně měla bojovat o stupně vítězů, ale titul předem neslibujeme. Karolíně víc sedí kratší tratě, uvidíme, jakou si vybuduje výchozí pozici. Kateřina Novotná si vede v tréninku velmi dobře. Zaslouží uznání už za to, že si vyjela limit. Od ní nečekám zázraky, prostě to zkusí. V každém případě je tahle společná akce přínosná pro obě strany. Od Milana čekám také co nejlepší výsledek, ale konkrétní umístění nestanovuji. To se ve čtyřboji opravdu nedá.

Mohla by být Novotná přínosem pro družstvo?

To určitě, ale v Collalbu se týmová soutěž nejede. Ta je na programu na březnovém mistrovství světa v Inzellu. Jenže kvalifikovat se na ni je už skoro nemožné. Nestartovali jsme na dvou předchozích závodech Světového poháru, nemáme body, a poslední šance je Moskvě, kde bychom museli vyhrát. Není to úplně nemožné, ale...

Novotná má svůj program na krátkých tratích. Mohla by v Moskvě vůbec startovat?

Vyloučeno to není, ale není to také jen o Kateřině. Všechno se odvíjí od zdravotního stavu Martiny. Je otázkou, jak na tom bude koncem ledna v Moskvě, a jestli by mělo vůbec smysl jít na šampionátu do rizika. V Inzellu se pojede na jednotlivých tratích. Start v týmové soutěži by byl něčím navíc. V každém případě Kateřina do týmu dobře zapadla, což je také velmi důležité.

Takže další spolupráce s Novotnou nemá velkou budoucnost? Naopak! V každém případě vidím v tomto směru spolupráci s Kateřinou jako zajímavou výzvu do budoucna, především směrem k olympiádě v Soči. Sladit krátkou a dlouhou dráhu je strašně obtížné hlavně termínově, nemluvě o tom, že se jedná o jinou formu závodění. Kateřina má ale z krátké dráhy jednu nesmírně cennou vlastnost. Je zvyklá jezdit v závěsu a drží se Martiny jako klíště. Když k tomu připočtu Karolínu, pak je to opravdu kvalitní trojice.

Vrátím se ke čtyřboji, kdo jsou největší soupeřky Sáblíkové?

Holanďanky Leestraová s Wüstovou a Ruska Lobyševová. Ale překvapit mohou i další závodnice. Němky mezi favoritkami nejsou, momentálně nemají žádnou závodnici, která by jela solidně krátké tratě a výborně dlouhé. Ani Beckertová nepatří k favoritkám, je slabá na pětistovce a moc rychlá je na ni i patnáctistovka. Navíc kvalifikační limity jsou Mezinárodní bruslařskou federací postaveny tak, aby tu nemohli řádit specialisté ze sprintu. Kvalifikační tratí byly tři kilometry. I proto jsem říkal, že smekám před Novotnou.

Co všechno chcete ve druhé půlce sezóny stihnout?

Vy říkáte druhá půlka sezóny, ale ona je delší a hlavně nabitější, než ta první. Po evropském šampionátu v Collalbu od pátku do neděle, nás čeká koncem ledna Světový pohár v Moskvě, v půlce února další v Salt Lake City a začátkem března finále v Heerenveenu a týden na to sezóna vyvrcholí mistrovstvím světa na jednotlivých tratích v německém Inzellu. Tamní dráhu zastřešily, takže v Německu už mají tři kvalitní kryté ovály. V únoru se ještě jede mistrovství světa ve víceboji v Calgary a Karolínu čeká také světový juniorský šampionát.

Reklama