Hlavní obsah

Sáblíková málem upadla, ale míří za titulem

COLLALBO

Martina Sáblíková míří za obhajobou titulu absolutní mistryně Evropy v rychlobruslařském víceboji. V sobotu odpoledne zajela na tři kilometry nejrychlejší čas a ujala se po prvním dnu celkového vedení s náskokem téměř dvou sekund na Holanďanku Ireen Wüstovou. „Nečekala jsem, že povedu už po prvním dnu,“ přiznala po vítězném závodě na tři kilometry Martina Sáblíková.

Foto: Karel Felt, Právo

Martina Sáblíková po závodu na 3 km na evropském šampionátu ve víceboji v italském Collalbu.

Článek

Po pětistovce málokdo tušil, že se Sáblíkové znovu ozvala třísla. „Jediné, co jsem mohla udělat, že jsem byla v klidu,“ přiznala mezi oběma závody. Když vyjela na tříkilometrovou trať Karolína Erbanová, v každém kole ji povzbuzovala. „Jeď! Drž techniku! Bojuj!“ křičela od mantinelu na mladší kolegyni.

Erbanová po projetí cílem dlouho zůstala v předklonu a nevypadala dobře... „To je u mne normální. Tak deset minut trpím, pak to odejde. Ale jsem spokojená,“ říkala už s úsměvem. „Katko, drž si techniku a brusli,“ křičela vzápětí Sáblíková na Kateřinu Novotnou, která viditelně trpěla a v závěru se sotva držela na nohou. „Bylo to hrozné, ale přežila jsem,“ přiznala v cíli Novotná.

Soupeřky smetla A pak vyjela na trať evropská šampiónka. „Hlídej si lajnu a techniku,“ volala na ni Erbanová. Z protilehlé tribuny znělo sborové povzbuzování českých fanoušků. Sáblíková nedala Norce Idě Njätunové, s níž jela ve dvojici, šanci. Brzy jí ujela a díky výbornému času těsně nad 4:11 se ujala celkově vedení.

V poslední rozjížďce startovala velká soupeřka Ireen Wüstová. Ještě tři kola před koncem jela čas rychlejší o necelou sekundu, ale v posledních dvou kolech „umřela“ a ztratila přes dvě sekundy. Jméno Martiny Sáblíkové, za obrovského aplausu několika desítek českých fanoušků, bylo na výsledkové tabuli po prvním dnu nejvýše...

„Na pětistovce mi foukalo dobře, jinak bych tak výborný čas nezajela. Jednou jsem ale přejela čáru. Úplně jsem na to zapomněla. Nizozemská výprava podala protest, ovšem neuspěla,“ přiznala Sáblíková. „Podle dohody před touto sezónou smí závodník nebo závodnice přejet jen jednou v jediné disciplíně za celý závod. Teď si to už Martina hlídá a my s ní. Křičíme to na ni pořád, aby si hlídala lajny,“ vysvětlil kouč Petr Novák.

Závod také hodně ovlivnilo počasí. „Na trojce jsem měla pocit, že vítr jde pořád proti mně. Led byl hrozně pomalý, bylo nad nulou, ale dá se říct, že podmínky jsme měli všichni stejné. Ve druhém kole jsem málem upadla, nějak špatně jsem šlápla. Ale hlavní je, že jsem vyhrála. Nečekala jsem, že povedu po prvním dnu,“ přiznala spokojená Martina Sáblíková po květinovém ceremoniálu po třech kilometrech.

Ve dvou prvních disciplínách Češky žádnou ze soupeřek na nejvyšší stupínek nepustily. V poledne vyhrála pětistovku Karolína Erbanová.

Klid tříslům „Ještě večer půjde Martina dvakrát na laser. Třísla v neděli vydrží. Hlavně patnáctistovku potřebuje zvládnout. Pokud se nestane nic nepředvídaného, mělo by se o zlatu rozhodnout v neděli mezi Martinou a Wüstovou. Karolína má šanci se probojovat do nejlepší dvanáctky. Výchozí pozici má perfektní,“ spočítal Novák.

„Na trojce jsem si hlídala nejen lajny, abych znovu nepřešlápla a nebyla diskvalifikovaná, ale i třísla. Proto nebyl rozjezd tak rychlý,“ říkala Sáblíková. „Věřím, že třísla vydrží. Potřebuji teď jet to svoje a pohlídat si lajny,“ dodala s tím, že večer se jí bude spát dobře.

Novotná ani Sáblík nezklamali Milan Sáblík nesplnil úkol, a neskončil ve dvacítce, aby vybojoval místo na příští šampionát pro dalšího českého závodníka. „Milan nezklamal. To v žádném případě! Tady už jede jen absolutní evropská špička a on svedl třeba s vynikajícím Italem Fabrisem rovnocenný souboj. V devatenácti letech potřebuje sbírat zkušenosti a příště bude lepší,“ zhodnotil kouč svého svěřence, který se nevešel do finále na nedělních deset kilometrů.

Spokojený byl i s Kateřinou Novotnou. „Jela dobře, i trojku zvládla. Pro ni to byl první takový závod. Na dvou židlích se sedět nedá, věnuje se hlavně krátké dráze, ale tady odvedla dobrou práci a získala cenné zkušenosti,“ uvedl Novák.

V neděli v poledne jedou ženy 1500 metrů, což je nejsilnější trať Novotné. Po nich si to muži rozdají na deset kilometrů a pro Česko tolik očekávaných pět kilometrů je na programu v 15:15, závod vysílá i ČT4.

Ženy - 3000 m:
1. Sáblíková (ČR) 4:11,36, 2. Wüstová 4:13,40, 3. Leenstraová (obě Niz.) 4:17,66, ...19. Erbanová 4:31,54, 21. Novotná (obě ČR) 4:36,09.
Průběžné pořadí: 1. Sáblíková 82,203, 2. Wüstová +1,56, 3. Leenstraová +2,16, ...7. Erbanová +7,03, 19. Novotná +18,25.
Muži - 1500 m:
1. Bökko (Nor.) 1:52,12, 2. Skobrev (Rus.) 1:52,52, 3. Olde Huevel (Niz.) 1:52,72, ...22. Sáblík (ČR) 1:55,30.
Průběžné pořadí: 1. Skobrev 113,177, ...22. Sáblík +96,60, (nepostoupil do nedělního finále na 10 000 m).

Reklama