Hlavní obsah

Čtyři moje svěřence odřízla od světa povodeň, lituje trenér Kůrka

Několikanásobný mistr světa ve sportovní střelbě Petr Kůrka, otec olympijské vítězky Kateřiny Emmons, vede australskou reprezentaci, s níž přijel i na GP Plzně. Radost mu dělají nejen jeho mladí svěřenci Coombes a Gouw, kteří ovládli vzduchovou pušku, ale samozřejmě i dcera Kateřina, která je po vleklých zdravotních problémech opět ve formě, stejně jako jeho zeť Matthew Emmons, jenž se podrobil operaci rakoviny štítné žlázy a opět střílí na světové úrovni. „Mám z nich radost,“ přiznal spokojeně vynikající střelec a uznávaný trenér.

Foto: Karel Felt, Právo

Popisek pod foto: Petr Kůrka má dceři Kateřině, byť je olympijskou vítězkou, stále co říct.

Článek

Co říkáte výsledku Kateřiny, které nevyšlo mistrovství světa v Mnichově?

Střílí opět výtečně. Dala se dohromady zdravotně, i když teď má problémy s výronem v kotníku, ale hlavně je na tom dobře psychicky. Funguje jí střelecky hlava, a to je dobře.

Vrátil se i váš zeť Matt...

Je to obdivuhodné, v Plzni střílel svůj první velký závod po operaci. Oba prožili těžký rok, ale jsou zpátky. Věřím, že už to bude po všech stránkách jen lepší.

Jak jste spokojený se svými svěřenci?

Hlavně junioři mi udělali velkou radost. Coombes a Gouw v pátek ovládli vzduchovou pušku.

Přiletěli jste z povodněmi sužované Austrálie. Vy nejste v ohrožení?

My jsme přiletěli s manželkou Šárkou už v prosinci. Ale ani v Austrálii bychom nebyli v ohrožení. Žijeme v Adelaide a ty obrovské záplavy jsou v Queenslandu, což je asi tři a půl tisíce kilometrů od nás. Samozřejmě nás ale zajímá, co se v Austrálii děje.

Dotkly se povodně nějak vašich svěřenců?

Bohužel ano. Čtyři z nich jsou doslova odříznuti od světa. Při poslední komunikaci mi sdělili, že žijí v oblasti, kam lidem dopravují potraviny loděmi nebo letecky.

V Adelaide vám podobné nebezpečí nehrozí?

Voda ne, ale žijeme v oblasti, kde bývají obrovské požáry. Tedy opačný extrém.

Užil jste si také australské Vánoce na pláži?

Kdepak, to už jsme byli doma a slavili svátky s rodinou mladší dcery na Šumavě. Zatímco v Austrálii se šplhal teploměr ke čtyřicítce, já jsem běhal na lyžích v patnáctistupňových mrazech. Ale někdy bych si chtěl na Štědrý den vyjít ven jen tak v šortkách nebo skočit so do mořských vln. Už jen pro tu atmosféru, že to je o Vánocích, prostě to zažít.

Do kdy budete s australskou reprezentací v Evropě?

Zúčastníme se velkého závodu v Mnichově, pak budeme startovat v Nizozemsku a podíváme se na finále střelecké bundesligy v Německu. Už 6. února letíme zpátky do Austrálie.

Reklama