Hlavní obsah

Vedení ČSTV je posledním skanzenem národní fronty, řekl ministr Kalousek

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) se připojil ke kritice Českého svazu tělesné výchovy (ČSTV), coby majoritního akcionáře loterijní společnosti Sazka. Svaz podle něj špatně hospodařil a zavinil tak, že v současné době sport nedostává od Sazky zhruba miliardu korun ročně na svůj provoz. Právě o rozdělování státních peněz sportovním svazům by dnes měli jejich představitelé jednat s Kalouskem a ministrem školství Josefem Dobešem (VV). Zástupci ČSTV na schůzku pozváni nebyli.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Vedení ČSTV je podle ministra Kalouska skanzen národní fronty. Na snímku předseda ČSTV Pavel Kořan

Článek

"Vedení ČSTV jde pouze o udržení struktury placených funkcionářů, kteří jsou posledním skanzenem národní fronty. Tam se od roku 1989 v zásadě nic nezměnilo, protože na to měli peníze od Sazky," uvedl dnes Kalousek v rozhovoru pro Český rozhlas Radiožurnál.

Akcionáři Sazky se podle něj ke svěřenému majetku chovali tak, že z miliardy, kterou měli dostat od Sazky, nemají ani korunu. "Pro stát je to nepříjemná situace, protože nemůže rezignovat na podporu sportu. Od daňového poplatníka nemůžeme chtít, aby kompenzoval neschopnost vedení ČSTV," dodal ministr.

"Peníze musí jít malým klukům"

Stát se proto bude snažit ČSTV obejít. "(Peníze) musí jít k malým klukům, ne k velkým klukům s obrovskými břichy, kteří si schovávají v šupleti fotografie Antonína Himla (předseda někdejšího Ústředního výboru Československého svazu tělesné výchovy - pozn. ČTK)," prohlásil Kalousek.

Na podporu sportu má jít podle něj ročně asi 1,9 miliardy z rozpočtu ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, asi miliardu by měl sport dostávat jako výnos ze Sazky a z dalších vlastních zdrojů a zhruba 270 milionů tvoří systémová podpora z ministerstva financí.

Sazka se však kvůli stavbě multifunkční haly O2 arena (dříve Sazka arena) v pražských Vysočanech dostala do finančních potíží a nyní se ocitla v insolvenčním řízení. Sportovní svazy si stěžují, že jim peníze od ní chybí.

Ministerstvo školství by dnes mělo představit nový způsob financování sportovních svazů. Plán počítá s rozdělováním peněz pro jednotlivé sporty přímo na jejich účty, tedy ne prostřednictvím ČSTV. Pozvánku na dnešní prezentaci nedostal předseda ČSTV Pavel Kořan, kterého nedávno také Dobeš kritizoval za pasivitu hlavního akcionáře Sazky k situaci v loterijní společnosti. Kořan kritiku označil za nehorázné vměšování do práce sdružení.

Reklama