Hlavní obsah

Sen o rychlobruslařském oválu nevzdávám, říká trenér Novák.

Jakmile Martina Sáblíková získá medaili, znovu se mluví o možnosti postavit umělý rychlobruslařský ovál. Už to není jen obří projekt ve Velkém Oseku, ale objevily se nové, levnější varianty. A trenér Petr Novák znovu usedá za stůl se starosty a projektanty... „Sen o rychlobruslařském oválu nevzdávám,“ řekl odhodlaně pro Sport.cz.

Foto: Petr Horník, Právo

Trenér Martiny Sáblíkové Petr Novák věří, že se rychlobruslařská hala postaví do roku 2014.

Článek

Proč jste si kdysi vybral právě Collalbo jako druhý domov?

Hledal jsme optimální nadmořskou výšku... Nechtěl bych ale říct všechno. Ale výška sama o sobě je málo, potřebujete i další věci, abyste připravili organismus tak, jak je potřeba. U nás se vyučuje na vysoké škole, že buď musíte bydlet dole a trénovat nahoře nebo naopak. Jenže k výšce patří i tlak. Stan s uměle vytvořeným tlakem je málo. Potřebuji i další komponenty, jako je kyslík, vlhkost... Musím také vědět něco o tepové frekvenci... Víc prozrazovat nebudu. Zkrátka jen o nadmořské výšce to není. A Collalbo se v tom všem, co potřebuji, ukázalo jako ideální. Ani kdyby byl umělý ovál doma v Česku, úplně bychom Collalbo neopustili.

Jak moc vás mrzí, že doma nemůžete říkat umělému oválu v Česku?

Mrzí mě to strašně moc, nechci nikoho rozzlobit. Ani hokej, fotbal nebo další sporty. Nechci jim brát peníze, ale když vidím, že se nacházejí prostředky na další fotbalová hřiště nebo hokejový stadión, to mi přijde líto. Rychlobruslení podává už pět let špičkové výkony, vozí medaile z olympiády, mistrovství světa, Evropy i Světových pohárů, ale v Česku nic se neděje. Nikomu nevadí, že doma nemáme kde trénovat, ale na olympiádě se chlubíme jako republika, že jsme uspěli. Máme šest medailí.

Z toho polovinu Martina Sáblíková a dvě z nich jsou zlaté...

Právě. Tři medaile získala Martina. Jinak bychom odjeli z Vancouveru se třemi bronzovými. To mi strašně vadí, že na to nikdo neslyší a dokola mluví o krizi. Ale ptám se všech, i politiků: Copak tím, že je krize, končí život? Už se nic nepostaví? Půjdeme jen do minusu a končíme? Vždyť i za krize se musejí stavět domy, život musí pokračovat dál, lidé musí jíst, rodí se děti, musí létat letadla... Já vím, je to horší, ale i v té krizi se musí v České republice něco vybudovat, a právě rychlobruslařský stadión je to, co tu schází. Všude kolem nás je mají.

Ale projekt na komplex ve Velkém Oseku by stál jeden a půl miliardy. I když za ním měl být neznámý zahraniční investor, nezdá se vám megalomanský?

Nezdá. Když už něco vypracujeme, tak by to mělo být i se zázemím, aby se tam mohl jezdit Světový pohár nebo i mistrovství světa. Samozřejmě, že halu by využívaly i další sporty. Hokejisté, krasobruslaři, dalo by se tam závodit na krátké dráze. Mohl by tam být i curling a třeba i ledová plochá dráha. Také školy, které mají v osnovách bruslení, by ji mohly využít. V létě je výčet sportů také hodně velký, včetně kolečkových bruslí nebo atletických závodů, jako je tomu v Calgary.

Velký Osek byl váš nápad?

Nebyl. Starosta tehdy odvedl docela dobrou práci, sháněl peníze na tu halu. Záměr byl, když už se do toho půjde, postavit jednu z nejhezčích v Evropě, kam by se mohlo přijít podívat třeba 7000 diváků a jezdili by tam i zahraniční závodníci, všechno by to bylo na úrovni. Ta suma jeden a půl miliardy zahrnovala všechno, včetně parkovišť, hotelu a tak dál. Jak už jsem řekl, byla by vytížená, daly by se tam pořádat i mezinárodní závody, které bychom k nám dostali, Světový pohár, juniorské šampionáty a pak i ty velké...

Objevily se i další projekty, levnější...

To je pravda. Jednal jsem už se dvěma starosty a jedním projektantem, který je i poslancem. Ovál by mohl vyrůst v jednom větším městě, zájemců je dokonce víc.

Mluvíte o pardubickém projektu odkrytého umělého oválu?

Je to jedna z variant a vypadá vcelku reálně. Nechali si to nejdřív schválit, než mě kontaktovali a přišli s tím, že by opravdu chtěli vybudovat rychlobruslařskou dráhu. Odkrytá se postaví plus minus za 80 až sto miliónů. A za dalších 200 až 300 miliónů se dá vybudovat solidní hala.

Do haly by šli i v Pardubicích?

To nemohu potvrdit, tak daleko nejsme. Ale je to rozjeté tak, že do toho chtějí jít různá města či oblasti v republice, které by postavily tu halu dejme tomu za 400 nebo 500 miliónů korun.

Optimismus z vás přímo srší...

Věřím, že je reálné vybudovat umělý ovál, i zakrytý, do roku 2014.

Takže byste prodali baráky v Oseku a přestěhovali se?

Vůbec ne! Česká republika je tak malá, že všude z Velkého Oseka dojedu okolo dvou hodin. Dávám jako příklad Moskvu. Tam jedu hodinu a půl než se dostanu do haly. My bychom skutečně raději trénovali doma a vyjížděli odtud na závody.

Myšlenka haly ve Velkém Oseku s novým starostou padla?

Kdepak. Nemáme spolu problém. Pozemky jsou vyřešené. Potvrdil mi, že nepotřebuje, abychom, kupovali pozemky za 17 miliónů korun. Oni si ty stávající nechají a podrží je minimálně dva tři roky, kdybychom sehnali peníze, o kterých se bavíme, a které jsou třeba, aby se tam mohla stavět dráha. Jednáme spolu dál, ale pokud se to nevyřeší do určitého termínu, jdeme od toho.

V Praze by byla taková hala asi nejvytíženější?

Nejsem si jistý, že kdyby takový stadión stál v Praze, bude naplněný lidmi. Ptám se: Kde jste Pražáci, kde je krasobruslení? Nemyslím si, že bychom v Praze najednou měli rychlobruslaře. Já to tak nevidím. Naopak. Když bude ovál na venkově, bude tam jezdit daleko víc lidí i se vztahem k rychlobruslení. Zájemci se nám hlásí z celé republiky, bylo by z čeho vybírat nové Sáblíkové...

Reklama