Hlavní obsah

Verner už se zase směje. I díky francouzské přítelkyni

To je obrat! Před rokem byl Tomáš Verner zdeptaný sérií onemocnění, na mistrovství Evropy do estonského Tallinnu odlétal s mírnými obavami. A letos? Na kontinentální šampionát do švýcarské metropole Bernu se v pondělí z Kanady přesouvá povzbuzen změnou prostředí a úspěchy v seriálu Grand Prix, kde obsadil páté místo, nejlepší z Evropanů.

Foto: Grigory Dukor, Reuters

Český krasobrulsař Tomáš Verner

Článek

Od finále Grand Prix uplynul více než měsíc, jak jste se snažil své výkony ještě vylepšit?

Pracoval jsem na čtverném skoku ve volné jízdě, měl jsem ho v plánu už při finále Grand Prix, ale tam jsem ho správně nepředvedl. Odjezdil jsem i víc celých jízd než v minulosti.

Takže ani krátce před mistrovstvím Evropy jste nepolevil?

Kdepak. Objem je nižší, ale intenzita zůstala stejná. V neděli jsem měl volno a v pondělí se přesouvám do Bernu. Už se těším, to závodění mi chybělo. Trénink je také fajn, ale je to přece jen pořád dokola to samé.

Jak se vám teď čtverné skoky dařily?

Měl jsem lepší a horší dny, ale pozitivní je, že i během těch horších dnů jsem několik povedených čtverných skoků v únavě předvedl.

Musí to být pro vás nezvyk, když na mistrovství Evropy letíte přes půl světa…

Je to trochu čára přes rozpočet. Když jsem měl dřív v Grand Prix Paříž a Moskvu, byly to nenáročné závody z hlediska cestování, teď na ně musím přes oceán. Jsem trochu unavený, ale na tom nic nezměním. Vyzkoušel jsem si to při Grand Prix, tak k tomu teď nechci přistupovat jinak, když se ty závody povedly.

Vernerova francouzská přítelkyně Nathalie Pechalatfoto: fotobanka Profimedia

Jak velkou podporu budete mít přímo v Bernu? Z jihu Čech to pro rodinu není tak daleko…

Několik blízkých tam asi bude, ale rodiče nedorazí. Je to vlastně první šampionát, na který jsem je pozval, jinak jsme měli dohodu, že budou doma, a já se pak za nimi dorazím podělit o případnou radost. Jenže táta má pracovní povinnosti, přišlo to nevhod. Co se dá dělat, ale ještě chvíli budu bruslit, takže šance určitě ještě bude.

Podle Grand Prix jste letos nejlepším Evropanem. Napadlo by vás někdy v létě, že na šampionát pojede v roli možná největšího favorita?

Nenapadlo. Já v létě hodil všechno za hlavu, šel do nových tréninkových podmínek a koukal spíš na přítomnost. Ale že se dostanu do finále Grand Prix, mě nenapadlo ani ve snu. Krasobruslení je teď pro mě větší radost, i když je to samozřejmě dřina. Ale i rodiče říkali, že je to na mě znát.

I vy na sobě vidíte rozdíl oproti loňské sezóně?

Určitě mám teď víc důvodů k radosti, častěji se směju. Chci v Bernu podat co nejlepší výsledek, ale zároveň si to chci užít a předvést divákům své programy, protože myslím, že ta choreografie se vážně povedla.

A těšíte se jistě i na vaši přítelkyni, francouzskou tanečnici Nathalie Pechalatovou…

Samozřejmě se na ni těším, ale první věc, kvůli které na šampionáty i Grand Prix jezdím, jsou závody. Po každém pak máme pár dnů spolu, než se rozjedeme domů, ale nechci plést svůj osobní život do závodění.

Ona žije v Moskvě, vy teď v Torontu, asi není moc šancí se vidět…

Potkáme se na exhibicích, přes svátky, v Česku, ve Francii… Vidíme se v podstatě každý měsíc, ale i ona je profesionálka, která ví, co potřebuje. Hlavní je, že to funguje a i proto se teď každý den usmívám.

O vašem vztahu se zatím moc nepsalo, jak dlouho vlastně spolu jste?

Moc jsem o tom ani nemluvil. Ale jsme spolu už dva roky, to je docela dlouhá doba na to, jak složitě to vypadalo na začátku vzhledem ke vzdálenostem. Ale krasobruslení nám to trochu zjednodušuje.

Reklama