Hlavní obsah

Sáblíková si dala svíčkovou a chystá se na tři kilometry

MOSKVA/PRAHA

Rychlobruslařku Martinu Sáblíkovou dnes odpoledne čeká závod na tři kilometry na závodě Světového poháru v Moskvě. Po dvou druhých místech v Berlíně a Hamaru ji čeká na dlouhých tratích třetí pokus získat zlato. V cestě ji budou stát obě její přemožitelky v této sezóně - Němka Stephanie Beckertová a Jilleanne Rookardová z USA.

Členové Novis týmu před Českým domem v Moskvě

Článek

„Martina je zdravotně v pořádku i ve formě. Na čtvrtečním tréninku vypadala velmi dobře. A chutná jí. Když jsme byli na večeři v Českém domě, dala si svíčkovou,“ říkal do telefonu spokojeně trenér Petr Novák.

Strach na Šeremetěvu

Přílet do Moskvy ale začal hrozivě... „V pondělí jsme přistáli na Šeremetěvu necelu hodinu po teroristickém útoku na Domodědovu. Hned jsme dozvěděli, co se stalo. Když jsme procházeli příletovou halou, neměli jsme zrovna příjemné pocity. V Moskvě už jsme byli před časem i v době, kdy došlo k výbuchu v metru... Měli jsme obavy i strach,“ přiznal Novák. „Museli jsme asi čtyřicet minut čekat na kufry, protože všechno najednou začali důkladně prohlížet. To byly docela nervy. Báli jsme se, aby něco nebouchlo i na Šeremetěvu. Mezitím jsme pořád poslouchali, jak přibývá mrtvých. Oddechli jsme si, až když jsme odjeli z letiště. Hned nás upozornili, že při odletu budou kontroly ještě přísnější a první důkladné už před vstupem do odletové haly,“ dodal kouč.

Lenina neviděli

Další chvíle v Moskvě už byly příjemnější. „Domluvili jsme se s vedením Českého domu, které pro nás poslalo do hotelu auto. Martina i ostatní si poprvé prohlédli Rudé náměstí, chrám Vasila Blaženého i slavný obchodní dům Gum. Leninovo mauzoleum bylo zavřené, ale viděli jsme slavnostní střídání stráží u hrobu neznámého vojína. Já jen koukal, že obrovský hotel Rossia, kde jsem v minulosti při závodech několikrát spal, zmizel. Zbourali ho,“ vyprávěl Novák.

Jako doma se pak cítili v Českém domě . Tam nás přijali jako vzácnou návštěvu. Dali jsme si skvělou večeři. Zatímco kluci a děvčata si pochutnali na svíčkové, já jsem si dopřál kachnu se zelím a knedlíky. Zapil jsem ji, jak jinak, dvěma Plzněmi,“ říkal spokojeně Novák. A pak nastínil svoji strategii na závody... „Martina a Karolína Erbanová dnes pojedou tři kilometry, Karolína před tím ještě pětistovku a Milan Sáblík po nich patnáctistovku. V sobotu čeká Karolínu druhá pětistovka a obě pak patnáctistovka. Pavel Kulma je přihlášen na pět kilometrů. V neděli jedou Martina, Milan a Karolína kilometr. Martina má formu, mohla by si vyjet na této trati i účast na světovém šampionátu v Inzellu,“ prozradil Novák svůj chystaný tah.

Reklama

Související témata: