Hlavní obsah

Vykřikla jsem, když Beckertová zlomila nůž, přiznala Sáblíková

Česká rychlobruslařka Martina Sáblíková (23) suverénně vyhrála v pátek odpoledne závod na 3000 m ve čtvrtém podniku seriálu Světového poháru. Časem 4:04,03 min. vytvořila nový rekord oválu v moskevském Krylatském. „Samozřejmě jsem spokojená, i když tomu vítězství chybí dokonalý pocit v tom, že Stephanie Beckertová upadla,“ přiznala v rozhovoru pro Sport.cz a Právo Sáblíková.

Foto: Jerry Lampen, Reuters

Martina Sáblíková se raduje z triumfu.

Článek

Konečně vítězství ve Světovém poháru v této sezóně. Určitě z něj máte radost nebo ji něco kalí? Samozřejmě jsem spokojená, i když tomu vítězství chybí dokonalý pocit v tom, že Stephanie Beckertová upadla.

Co se vedoucí závodnici Světového poháru Beckertové stalo? Stála jsem za mantinelem kousek od místa, kde se Beckertové zlomil nůž. Snažila se to vyrovnat, ale nakonec upadla a do cíle tak dojela v nejhorším čase silné skupiny.

Prozraďte, co vám v tu chvíli blesklo hlavou? Vykřikla jsem nahlas a přála si, aby to vyrovnala a neupadla.

Žádný pocit, že vám v boji o první místo odpadla silná soupeřka? To v žádném případě! My spolu bojujeme, Stephanie mě v téhle sezóně dokázala porazit, ale nepřejeme si navzájem nic zlého. Bohužel i takové věci se v rychlobruslení stávají. Mě nepustily na led při prvním závodě v Heerenveenu střevní potíže. Stephanii se zlomil nůž na brusli.

Podle trenéra Petra Nováka ale jela na třetí čas a stalo se to půl kola před koncem, stejně by prý nevyhrála... Asi ne, ale i tak to je smůla, kterou ji určitě nepřeji. Opravdovou radost z vítězství si užiju, když soupeřky porazím na ledě a bez toho, že by měly nějaký problém.

Jaký jste měla pocit ze svojí jízdy? Velmi dobrý. Přede mnou jela hodně rychle Holanďanka Ireen Wüstová. Opět to rozjela v pekelném tempu, v závěru už to ale nebylo ono. S trenérem jsme se shodli, že když pojedu každé kolo na nějakých 32 sekund, bude to dobré. To jsem dodržela a byl z toho i rekord dráhy. Nenechala jsem se Wustovou, ale ani Kanaďankou Brittany Schusslerovou, s níž jsem jela v předposlední rozjížďce, nijak vybláznit. Jela jsem to svoje a ještě v rekordu dráhy. Byla to moje nejrychlejší trojka v téhle sezóně.

Byla jste nervózní před poslední dvojicí, v níž jely dvě nejlepší závodnice sezóny Beckertová a Američanka Jilleanne Rookardová? Trochu ano, přeci jenom obě mě v téhle sezóně už porazily a ztráta ve Světovém poháru by narostla. Nakonec to dopadlo jinak. Ani Rookardová nebyla dost rychlá, aby dosáhla na stupně vítězů a v průběžném hodnocení Světového poháru sem ji přeskočila.

Teď jste zpátky v boji o celkové vítězství ve Světovém poháru, bylo by vaše páté v řadě. Napadlo vás, že se to může ještě povést? Upřímně řečeno nenapadlo. Kdyby Stephanie dnes dojela na stupně vítězů, přiblížila bych se jí, ale ne na pouhých patnáct bodů. Zbývá ještě pětka v Salt Lake City a finále v Heerenveenu, kde se rozděluje víc bodů. Může to dopadnout jakkoliv. Uvidíme. Určitě se ale o celkové vítězství poperu.

Reklama