Hlavní obsah

Krasobruslař Verner získal na mistrovství Evropy bronz a je rád, že je zpět

BERN

Krasobruslař Tomáš Verner získal na mistrovství Evropy bronzovou medaili. Další český reprezentant Michal Březina se po sobotní nepovedené volné jízdě propadl na osmou pozici. Šampionát v Bernu vyhrál Francouz Florent Amodio před zkušeným krajanem Brianem Joubertem.

Foto: Michael Buholzer, Reuters

Tomáš Verner během volné jízdy na ME v Bernu

Článek

"Udělal jsem několik chyb, ale prohrál jsem s Amodiem, který je ve výborné formě - a jen o pár bodů, protože jsem udělal chybu pádem v 'kraťasu' a dneska taky něco. Nejsem nespokojený," řekl Verner s tím, že se konečně zase chytil.

"Jsem rád, že jsem zpět tam, kde jsem byl, a že změna, kterou jsem prošel, ukázala výsledky v sezóně," uvedl Verner. Před rokem čtyřiadvacetiletý krasobruslař nezvládl olympijský závod a poté předčasně ukončil sezónu. V létě se rozhodl k radikální změně: přestěhoval se do Toronta, začal se připravovat pod vedením trenéra Roberta Emmersona a zatím se mu daří. Vyhrál závod Grand Prix v Moskvě, postoupil do finále seriálu a teď uspěl i v Bernu.

Vernera z pohledu současné sezony těší, že se zatím vyvaroval výsledkového výbuchu. "Všechny závody jsem odjel se standardním výkonem. Samozřejmě, že bych rád do konce sezóny zajel jeden excelentní výkon. Ještě budu mít jednu šanci," poukázal na skutečnost, že v březnu jej čeká mistrovství světa. "Hlavní ale je, že se sám cítím daleko lépe. Návrat mezi elitu byl těžký, ztratil jsem rok a soupeři nespali," podotkl.

Evropský šampión z roku 2008 se zase  vrátil na stupně vítězů. Do volné jízdy zařadil čtverný toeloop a s jedním zaváháním se dvakrát vypořádal i s trojitým axelem, který ho zradil v krátkém programu. Z plánovaných skoků mu chyběl jen jeden trojitý lutz, místo něhož zařadil pouze dvojitý.

"Do volné jízdy jsem šel s tím, abych neudělal moc chyb a aby se diváci trochu bavili, což se mi snad podle reakce, co jsem slyšel, povedlo. Jsem moc rád za úvodního 'čtveráka', který se moc povedl a nakopnul celý program," uvedl Verner, který se v této sezoně připravuje v Kanadě pod vedením trenéra Roberta Emmersona. "Měl problémy s axelem, málem jsem při jednom spadnul, takže z toho pohledu trochu nespokojený jsem. Ale ne moc," konstatoval český reprezentant.

Bronzový Tomáš Verner (vpravo) ve společnosti dvou Francouzů - uprostřed zlatý Florent Amodio a vlevo stříbrný Brian Joubert.foto: Reuters/Michael Buholzer

Zaváhání při lutzu jej připravilo o stříbro, protože na druhého Jouberta v celkovém součtu ztratil pouhých 41 setin bodu. Z páté pozice po krátkém programu se posunul k bronzu a zkompletoval medailovou sbírku z evropských šampionátů. Vedle titulu má ještě stříbro z roku 2007.

Joubert poskočil na stupně vítězů ze sedmého místa po krátkém programu díky nejlepší volné jízdě večera. Vedle čtverného toeloopu zařadil dva trojité axely a dopustil se jen dvou drobných chyb, kdy se dotkl rukou ledu. Celkem získal už desátou medaili z evropského šampionátu za sebou.

Z titulu se však radoval jeho dvacetiletý krajan Amodio, který triumfoval hned při svém debutu na ME. Brazilský rodák sice nezařadil čtverný skok, ale na moderní hudební rytmy zajel takřka bezchybný temperamentní výkon a udržel vedení po krátké programu.

Březina místo útoku na titul selhal

Situaci mu hodně ulehčil jeho největší konkurent z úvodní části závodu Březina. Dvacetiletý český závodník po druhém místě v krátkém programu předvedl místo útoku na titul svoje první velké selhání.

Po vysokém trojitém axelu upadl při lutzu, což ho rozhodilo natolik, že místo plánovaného čtverného salchowu zařadil jen dvojitý. Pak už se mu jízda sesypala. Ubíral otáčky a přišel ještě pád u flipu. Zajel až desátou volnou jízdu a propadl se o šest míst dolů, takže nezopakoval ani loňskou čtvrtou příčku.

Michal Březina padá při volné jízdě na ME v Bernu.foto: Reuters/Ruben Sprich

Březina si stejně jako při vydařených závodech v minulé sezoně snažil vystoupení užít a představoval si, že jede tréninkovou jízdu. Tentokrát to ale nezabralo. "Nemám vůbec tušení, proč jsem u obou flipů spadl. Ani v jednom jsem necítil chybu, oba mi přišly úplně normální, ale prostě ve výjezdu jsme si sednul," řekl Březina.

Brněnský krasobruslař vynechal ze zdravotních důvodů první část sezony a to se na ME projevilo. Chyběla mu závodní praxe. V Bernu jel svůj první velký závod. "Jsem spokojený s tím, jak jsem zajel 'kraťas'. Na tréninku na rozjížďce bylo všechno úplně v pohodě, ale bude to asi chtít ještě odjet pár závodů před mistrovstvím světa," myslel Březina již na světový šampionát, který se uskuteční v druhé polovině března v Tokiu.

Mistrovství Evropy v krasobruslení v Bernu:
Muži - konečné pořadí: 1. Amodio 226,86, 2. Joubert (oba Fr.) 223,01, 3. Verner (ČR) 222,60, 4. Van der Perren (Belg.) 216,59, 5. Gačinskij (Rus.) 216,07, 6. Contesti (It.) 204,88, ...8. Březina (ČR) 201,39.
Ženy - konečné pořadí: 1. Meierová (Švýc.) 170,60 b., 2. Kostnerová (It.) 168,54, 3. Korpiová (Fin.) 166,40, 4. Makarovová 162,04, 5. Leonovová (obě Rus.) 154,31, 6. Helgessonová (Švéd.) 151,66.

Reklama