Hlavní obsah

Jak vypadá nejdražší stadion světa? Aréna v Edenu by se za jeho cenu postavila 120krát

Zhruba jednu miliardu korun. Tolik stálo vybudování nejmodernějšího fotbalového stadionu v Česku, kde hraje své zápasy pražská Slavia. Za takovou částku by s nadsázkou na ultramoderním stánku s názvem SoFi Stadium, kde jsou doma celky amerického fotbalu týmů Los Angeles Rams a Los Angeles Chargers, nenatřeli ani zábradlí. Konečná suma supermoderní arény se totiž vyšplhala na 5,5 miliardy dolarů (přes 119 miliard korun).

Foto: Sport.cz

SoFi Stadium je nejdražší arénou světa

Článek
Fotogalerie

Úchvatná podívaná s maximálním luxusem. Přesně to čeká na 70 tisíc fanoušků, kteří budou navštěvovat zápasy amerického fotbalu týmů LA Rams a LA Chargers. A pokud by byl zájem větší? Není problém. Moderní technologie umožňuje navýšení kapacity až na sto tisíc.

Natěšení fanoušci si však na premiérovou návštěvu arény budou muset nějaký pátek počkat. Stadion byl dokončen a oficiálně otevřen již před dvěma měsíci, kvůli pandemii koronaviru se však všechny dosavadní duely odehrály před prázdnými tribunami.

Foto: Sport.cz

SoFi Stadium je nejdražší arénou světa

A jak už bývá u dnešních moderních sportovních stánků zvykem, zadavatelé se nespokojili jen s pouhými tribunami pro fanoušky. SoFi arena tak kromě až pětiposchoďových tribun nabízí hotel s 300 pokoji, rezidenci s luxusními více než 2500 byty a samozřejmě celou řadu kancelářských a VIP prostor.

Pro zajímavost. Základy megaprojektu dosahují hloubky 27,5 metru, nejvyšší bod má naopak 53 metrů.

A i tady konečné náklady výrazně překročily původní předpoklady. Celý projekt měl dle prvních plánů stát necelých 1,9 miliardy dolarů (asi 41 milionů korun). Mimochodem, právě tolik stojí druhá nejdražší aréna světa - Allegiant Stadium v Las Vegas.

Reklama