Hlavní obsah

Šlesingr zažívá pocitově nejlepší sezonu, formu chce udržet do MS

Český biatlonista Michal Šlesingr prožívá po změnách v přípravě zřejmě nejlepší sezonu v kariéře. Na tratích se cítí mnohem lépe než dřív a svoji běžeckou pohodu prodal druhým a čtvrtým místem v uplynulé americké části Světového poháru, po které se poprvé dostal do nejlepší desítky dlouhodobého seriálu. Věří, že mu formu vydrží i do březnového mistrovství světa v ruském Chanty Mansijsku, kde se pokusí navázat na medailové úspěchy z šampionátu v roce 2007 v Anterselvě.

Foto: Michal Krumphanzl

Biatlonista Michal Šlesingr

Článek

"Americká mise byla úspěšná, takhle vysoko jsem v průběhu sezony ještě nebyl. Bylo to určitě takové povzbuzení před zbytkem sezony a věřím, že ta forma vydrží. Většinou to tak u mě bývalo, že jsem se v sezoně postupně rozjížděl a ke konci to bývalo lepší a lepší. Doufám, že to tak bude i letos," řekl dnes Šlesingr novinářům po příletu do Prahy, kam se s týmem vrátil ze Spojených států o čtyři hodiny později, než měl.

Americké turné ho zastihlo ve skvělé formě - ve sprintu si dojel pro druhé místo a v následném stíhacím závodě byl čtvrtý. Potěšil ho především běh. "Viděl jsem, že běžecky jsem na to teď měl," pochvaloval si Šlesingr.

Největší důvod svého výkonnostního růstu vidí ve změnách v předsezonní přípravě. Po letech ukončil spolupráci s koučem Vlastimilem Vávrou a pod Ondřejem Rybářem naběhal mnohem víc kilometrů než dřív. "Samo od sebe to není. Jednak je to dané tím, že se mi vyhnuly veškeré neduhy jako zranění a nemoci, takže jsem neměl žádná tréninkové manka. A ta příprava byla úplně jiná, mnohem objemovější. Je tam větší základ, ze kterého se dá brát. Vypadá to, že mi ta změna pomohla," líčil Šlesingr.

Na tratích se cítí mnohem lepší a rychlejší než v minulosti. "Pocitově je to asi moje nejlepší sezona. Je mnohem pozitivnější, když se člověk v tom startovním poli cítí jako jeden ze silnějších, když ví, že na to běžecky má a že má na to někoho v posledním kole docuknout. Kdyby mi běžecká forma vydržela, bylo by to fajn," prohlásil.

Zapracovat chce na střelbě

Do začátku světového šampionátu potřebuje podle svých slov zapracovat na střelbě. "Na té střelnici je to takové neslané, nemastné, na to se teď určitě zaměřím. Před odletem do Ruska máme ještě přípravu v Novém Městě na Moravě, takže bude potřeba doladit nějaké neduhy. Pak to bude o tom, jestli se zrovna trefím, nebo ne. Já doufám, že se nám to podaří nějak vyspekulovat, aby to padalo," přál si nejlepší český biatlonista.

Se současnou formou by mohl na začátku března v Chanty Mansijsku směle pomýšlet na to, že naváže na dřívější medaile ze světového šampionátu - stříbro a bronz z mistrovství světa před čtyřmi lety. "Nevím, jestli se se mnou na medaile počítá. Každopádně já jsem na to připravený. Tratě v Chanty Mansijsku mám docela rád, ten profil mi sedí, takže se tam poměrně těším," podotkl. Možných velkých mrazů se nebojí. "Do minus patnácti to zvládám, nejsem tak zimomřivý. Je to až v březnu, tak by to počasí nemuselo být až tak extrémní," uvažoval.

Ve zbytku sezony by rád udržel postavení v elitní desítce hodnocení Světového poháru, čímž by vylepšil konečné 16. místo z roku 2007. "Když jsem do té desítky vlezl, tak bych ji chtěl udržet. Když forma vydrží a nebudu dělat kiksy na střelnici, tak je to určitě reálné," řekl Šlesingr, jehož nejbližším pronásledovatelem je norský fenomén Ole Einar Björndalen, který vynechal americké turné a ztrácí 19 bodů.

"Vždycky jsem říkal, že je pro mě mnohem směrodatnější, jak si člověk stojí ve Světovém poháru, než jestli jednou zajede na mistrovství světa. Samozřejmě od té medaile se odvíjí sponzoři, plat, ale Světový pohár je obrázek celé sezony. Nejlépe jsem skončil 16., myslím, že letos tohle přeskočím a budu moct zhodnotit sezonu opravdu jako nejlepší," dodal.

Reklama