Hlavní obsah

Sáblíkovou loví dopingoví komisaři

Karel FeltPrávo

Pět dopingových kontrol během sedmi dnů a víc než sedm hodin, které tato procedura stála českou rychlobruslařku Martinu Sáblíkovou. Kromě tří odběrů v Calgary, ji už v úterý po příletu do Salt Lake City vzbudili na hotelu v půl osmé ráno opět dopingoví komisaři Světové bruslařské federace ISU. Znovu jí brali krev a musela odevzdat vzorek moči. Totéž ji čekalo ve čtvrtek před závody Světového poháru...

Foto: Todd Korol, Reuters

Martina Sáblíková

Článek

„S bojem proti dopingu naprosto souhlasím a práci dopingových komisařů plně respektuji, ale myslím si, že systém kontrol postrádá logiku a měl by se změnit. V první řadě by přeci mělo jít o co nejlepší výkony závodníků. Jestliže jim neustále rozpícháváte ruce, tuhnou na kontrole a dostávají křeče do svalů, musí vypít litry tekutin, po nichž mají křeče v žaludku, samozřejmě musí změnit rytmus tréninků... To mi opravdu připadá přinejmenším jako necitlivé,“ říkal do telefonu trenér Petr Novák.

Trenér chce změnu systému

„V Calgary nám nevzala zlato dopingová kontrola, to určitě ne, ale dnes se bojuje o desetinky sekundy. Když sportovec stráví tři hodiny mezi závody na dopingové kontrole, pak mu ten čas chybí na regeneraci a ty desetinky opravdu chybějí. U Martiny to mohla být i sekunda a půl, a to je hodně. Nevymlouvám se, to je fakt. Vůbec neříkám, že by titul ve víceboji na mistrovství světa obhájila... Teď má za sebou pět kontrol a není vyloučeno, že půjde v pátek na další,“ posteskl si trenér.

„Tenhle systém škodí nejlepším závodníkům. Připadají mi jako lovná zvěř. Martina není jediná, kdo prodělal víc dopingových kontrol v tak krátkém čase,“ dodal s tím, že se po sezóně na toto téma chce sejít s doktorem Janem Chlumským, předním českým lékařem, který se dopingem zabývá a pracuje i v mezinárodních orgánech. „Přemýšlím o dopise, který bych na ISU napsal v tom smyslu, aby se změnil systém. Opravdu jinak nemám nic proti kontrolám, protože svědomí máme čisté,“ zdůraznil Novák.

Ani Martina Sáblíková není z kontrol nadšená... „Ale nic s tím nenadělám. Musím to vydržet. Když se ale potřebujete vyspat a ráno vás takhle probudí, není to nic, co by vám přidalo na náladě,“ říkala vážně.

Zkusí světový rekord

Z pádu v Calgary při závodě na pět kilometrů už se otřepala. „Cítím se normálně, v pohodě. Snad mi to vydrží do pátečního závodu pětky nebo to bude ještě lepší. O vítězství nebo světovém rekordu mluvit nechci, to se nikdy nedá říct dopředu. Když se budu cítit tak dobře jako v Calgary před pádem, pak je ale možné cokoliv,“ říkala.

„Před chvílí jsem si prohlížel tabuli, na níž je napsán světový rekord Martiny na pět kilometrů z roku 2007, který má hodnotu 6:45,61 minut. Tenkrát na tabuli dělala opravu dokonce sama... Moc hezky se na to kouká a jsem přesvědčen, že Martina je připravena tak, aby o přepis rekordu bojovala i tentokrát. Opravdu na to má,“ řekl na rovinu trenér.

Objetí s Pechsteinovou

V Salt Lake City ale vyvolala největší rozruch jiná závodnice... Německé legendě Claudii Pechsteinové skončil dvouletý zákaz startů kvůli dopingu a uprostřed týdne přiletěla do USA. Tady si chce především vybojovat účast na mistrovství světa na jednotlivých tratích, které se jede v březnu v Inzellu.

„Její příjezd sledovala hlavně média. Když se objaly s Martinou, točily to televizní štáby, kolem byl i hrozen fotoreportérů. Martiny se ptali, jestli jí nevadí, že Pechsteinová má záznam v dopingovém rejstříku,“ pospal situaci kolem příjezdu pětinásobné olympijské vítězky a šestinásobné mistryně světa Novák.

„S Claudií jsme léta kamarádky. Mně osobně nijak neublížila. Navíc doping jí nebyl nikdy plně prokázán. Zákaz dostala na základě indicií. Není nejmenší důvod, abychom nebyly dál kamarádky. Moc ráda ji tady vidím, protože na dráze mi hodně chyběla. Je to velká osobnost a já, pokud chci vyhrávat a být nejlepší, pak to musí být nad všemi soupeřkami. A ona je tou největší,“ zdůraznila Martina Sáblíková.

Šance na pátý triumf

Kromě pátečního pozdně večerního (našeho času) závodu na pět kilometrů, čeká v sobotu Sáblíkovou i patnáctistovka. Tím zámořský program skončí a rychlobruslařský svět se přesune zpět do Evropy. V Heerenveenu se jede první březnový víkend finále Světového poháru, za které se dává víc bodů.

Sáblíková v tuto chvíli ztrácí na Němku Stephanii Beckertovou pouhých patnáct bodů a v případě úspěchu na pětce v Salt Lake City a pak na třech kilometrech v Heerenveenu, má reálnou šanci seriál Světového poháru vyhrát popáté. Sezónu pak uzavře 10. až 13. března mistrovství světa na jednotlivých tratích v německém Inzellu.

Reklama