Hlavní obsah

Sokol odvolal své zástupce z představenstva Sazky

Sokol odvolal své zástupce z představenstva a dozorčí rady Sazky. Současně rezignoval na svou funkci starosta České obce sokolské (ČOS) Jaroslav Bernard. Novým starostou se stal Oldřich Lomecký, starosta Prahy 1 a dosavadní první místopředseda ČOS. Informovala o tom v sobotu Lomeckého mediální manažerka Radomíra Kotlárová. Sokol je druhým největším akcionářem Sazky.

Foto: SAZKA

Sazka Arena - koule na noze loterijní firmy.

Článek

"Na návrh Oldřicha Lomeckého předsednictvo ČOS navrhlo odvolání svých zástupců v představenstvu a dozorčí radě akciové společnosti SAZKA, jmenovitě Jaroslava Bernarda a Jana Ulrycha," uvedla Kotlárová.

Předsednictvo ČOS poté rozhodlo, že se Sokol připojí ke společné žádosti menšinových akcionářů Sazky, a to Českého olympijského výboru, Orla a Sdružení sportovních svazů ČR, o svolání mimořádné valné hromady Sazky v co nejkratším volném termínu. Mimořádná valná hromada by podle Kotlárové měla projednávat změnu stanov společnosti SAZKA a návrh na změnu v představenstvu společnosti, který obsahuje i odvolání šéfa představenstva Sazky Aleše Hušáka.

ČOV spolu s Orlem a Sdružením sportovních svazů ČR podal 4. února návrh na svolání mimořádné valné hromady Sazky. Tito akcionáři chtějí prosadit změnu stanov, která umožní vstup strategického partnera do firmy, změny v řízení Sazky a odvolání Hušáka ze všech funkcí. Sazka musí valnou hromadu svolat do 40 dnů ode dne, kdy žádost obdržela. Valná hromada bude svolána v zákonem stanoveném termínu, informoval již dříve mluvčí Sazky Jan Tuna.

Hlavním akcionářem Sazky je Český svaz tělesné výchovy, který vlastní takřka 68 procent akcií. Sokol je druhým největším akcionářem Sazky a v Sazce drží 13,54 procenta akcií. ČOV disponuje dvouprocentním podílem. Mezi další minoritní akcionáře Sazky patří například Sdružení sportovních svazů ČR (3,56 procenta) či Orel (0,88 procenta).

Reklama

Související témata: