Hlavní obsah

Olympijský oheň prý dorazí do Soči přes oběžnou dráhu

MOSKVA

Rusko chce potvrdit svou pověst kosmické mocnosti i při zimních olympijských hrách v Soči v roce 2014. Podle dnešních zpráv ruského tisku dostala kosmická agentura Roskosmos za úkol vymyslet způsob, jak do tradiční štafety olympijského ohně zapojit Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS). Možnosti prý našel Roskosmos hned dvě.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Olympijský oheň bývá zažehnut podle zvyklostí v řecké Olympii slunečním paprskem, a pochodeň se pak vydává na štafetovou cestu až do místa olympiády. Při posledních zimních hrách ve Vancouveru v roce 2010 oheň urazil rekordních 45.000 kilometrů.

Ruští činovníci chtějí tento rekord s pomocí ISS výrazně překonat. Podle první varianty by po příchodu štafety do Ruska byl oheň vložen do speciálního pouzdra a s pomocí nákladní kosmické lodi Progress dopraven na ISS. Odtud by se po několika dnech zpět na Zemi. Problémem je čas - let z kosmodromu k ISS trvá několik dní a může se stát, že v kazetě s ohněm dojde kyslík.

Druhá varianta je nákladnější. Na oběžnou dráhu bude vypuštěna speciální družice se zrcadly, s jejichž pomocí bude světelným paprskem zažehnut oheň na palubě ISS a v den zahájení olympiády opačnou cestou i olympijský oheň v Soči. Mezi experty se prý hovoří i o tom, že družice by mohla na obloze nad Soči s pomocí odraženého světelného paprsku vykreslit i pozdrav olympionikům.

Podle ruského zpravodajského serveru Life News Roskosmos intenzivně pracuje na technickém řešení projektu a do práce zapojil i ruské zbrojovky. Cena rekordní kosmické štafety by neměla přesáhnout 360 milionů rublů (220 milionů korun), ale přesnou sumu si odborníci netroufají odhadnout.

Reklama

Související témata: