Hlavní obsah

VIDEO: Test olympijského oblečení začal. Zaujmou Češi znovu svět?

PRAHA

Loni ve Vancouveru způsobila česká olympijská výprava svým oblečením hotový poprask. A pozadu by neměla zůstat ani za rok na letních hrách v Londýně. Společnost Alpine Pro, která je výhradním dodavatelem pro Český olympijský výbor, slibuje na zimní kolekci navázat, ať už v designu či výběru netradičních materiálů.

Foto: Jan Handrejch

Na vývoji oblečení pro olympiádu v Londýně se podílejí také (zleva) horolezec Petr Mašek, basketbalistka Eva Vítečková a skifař Ondřej Synek.

Článek

Nápadité soupravy českých olympioniků ve Vancouveru splnily svůj účel, byť se například v zahraničním tisku objevily i negativní ohlasy. Hlavní záměr byl ale naplněn: česká výprava byla nezaměnitelná.

„Češi o sobě dali ve Vancouveru vědět nejen sportovními úspěchy,“ připomněl s úsměvem předseda Českého olympijského výboru (ČOV) Milan Jirásek oblečení pro zimní hry, které zahraniční komentátoři neváhali označit za výstřední. „Na rozdíl od minulosti si nás ale nikdo nepletl třeba s Rusy. Doufám, že se nám povede na tento úspěch navázat,“ poznamenal místopředseda ČOV a šéf olympijských misí František Dvořák.

Do startu letní olympiády v Londýně zbývá ještě rok a půl, na oblečení pro české olympioniky se už ale v Alpine Pro pilně pracuje. Detaily však zatím společnost úzkostlivě tají. „Design nebude vycházet z kolekce pro Vancouver. Bližší informace ale budou až při dalších prezentacích,“ líčil ředitel výroby oděvní firmy Václav Hrbek. Opět však bude kladen důraz na maximální funkčnost a použité materiály s ohledem na šetrnost vůči životnímu prostředí. Ve Vancouveru tak sportovci oblékali oblečení mj. z kukuřice nebo kávy. „Část materiálů bude stejná,“ potvrdil Hrbek, který je jedním ze šestice členů vývojového týmu.

Na vývoji oblečení se znovu podílejí i samotní sportovci - skifař Ondřej Synek, basketbalistka Eva Vítečková, cyklistka Tereza Huříková a horolezec Petr Mašek, kteří v úterý vyfasovali první kus k testování. „Londýn a jeho proměnlivé počasí dobře znám. Je potřeba, aby v tom nebylo ani vedro, ani zima,“ prohlásil veslařský král uplynulého roku Synek.

Oblečení pro letní olympiádu je podle Hrbka výrobně jednodušší, kolekce ale bude širší než pro Vancouver. Navíc bude třeba obléci mnohem větší výpravu: zatímco loni putovali do Kanady zástupci sedmi sportů, v Londýně se počítá s účastí ve 23 sportovních odvětvích a ČOV předběžně kalkuluje s 268 účastníky. Alpine Pro počítá s výrobou 330 souprav a 10-15 procent by mělo jít do prodeje pro veřejnost. Obchod s olympijským oblečením by tentokrát neměl chybět ani přímo v dějišti her. Finální podoba kolekce by měla být představena 100 dnů před zahájením olympiády.

Reklama